Döviz kurundaki yükseliş sağlık sektörünü de olumsuz etkiledi. Bazı ilaçlar piyasada ya kısıtlı olarak temin edilebiliyor ya da hiç bulunmuyor. Bazı firmaların ilaç kurunu yukarı çekmek istediğini dile getiren eczacılar, düzenleme yapılmadığı takdirde 2019 yılında sorunların artacağını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise konuyu görüştüklerini ve alternatif ürün arama çalışmalarına devam edildiğini bildirdi.
Tülay KARABAĞ-NTV
ntv.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, 521 kalem ilaçta sıkıntı yaşandığını ve bu ilaçların piyasaya kısıtlı verildiğini söyledi, “Yani hasta 8-10 eczaneye gidip bulamıyor ama 11. eczaneye gidince ilacı bulabiliyor. Sıkıntı yaşanan ilaçlar arasında özel bir tür yok, bunların arasında kanser ilacı da var, vitamin ilacı da. Ancak özellikle ithal göz damlaları piyasada yok, en büyük sorun onlarda” dedi.
Şu anda piyasada ciddi bir ilaç krizinin yaşanmadığını, 521 ilaçtaki sıkıntının ise ilaç firmalarının tasarrufu olduğunu belirten ve “Türkiye’deki ilaçların yüzde 65’i dışarıdan geliyor. Yurt içinde üretilen yüzde 35’inin ise yine büyük bir kısmının hammaddesi yurt dışından euro ile alınıyor. O yüzden önümüzdeki süreçte ilaçta bir sıkıntı olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
“DÜZENLEME YAPILMAZSA 2019 SIKINTILI OLACAK”
Çolak, asıl sorunun önümüzdeki günlerde yaşanabileceğine dikkat çekerek 2019 yılı için uyarı yaptı:
“Bunun nedeni de bu ilaçların hammaddelerinin bir yıl önceden alınması. Yani 2018’in başında bu ilaçların hammaddeleri alındı. Çünkü ilaç firması, o ilaçtan piyasaya 1 milyon kutu verecekse, hammaddeyi ona göre alıp üretimi de ona göre yapıyor. Döviz kuru ise 2018’in Temmuz ayından itibaren yükseldi. Firmalar hala 2018’in başında aldıkları o hammedelerle üretim yapıyor ve piyasaya bugün bu ilaçları kısıtlı sürüp, yarın piyasada tamamen yok olabileceğinin işaretlerini veriyorlar. Ama şimdi ilaç firmaları 2019 üretimi için hammeddeyi bu fiyattan alamayacaklar, yeni fiyattan alacaklar. Onun için böyle bir yokluk yaratarak, ilaç kurunu yukarı çekmek istiyorlar. Yani şu anda ilaçlar piyasadan tamamen çekilmedi ama kısıtlı veriliyor. Eğer bir düzenleme yapılmazsa ilaçta 2019 biraz sıkıntılı görünüyor.”
SAĞLAM: BAZI KANSER İLAÇLARINA ERİŞİMDE SORUN YAŞANIYOR
Özellikle tedavisinde zamanla yarışılan hastalıklardan olması bakımından bazı kanser ilaçlarının piyasada bulunmamasının, hastayı ve tedaviyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Gayrettepe Florence Nigthingale Hastanesi’nden Medikal Onkolog Prof. Dr. Sezer Sağlamda, ucuz ama etkili bazı kanser ilaçlarına erişimde sorun yaşandığını belirterek, “Örneğin Cisplatin etken maddeli ilaç ucuz ve etkili bir ilaçtır. Birçok kemoterapi şemasında diğer ilaçlarla beraber birlikte kullanılan, eşlik eden önemli bir ilaçtır. Yerli bir ilaç ama hammaddesi yerli değil, dışarıdan geliyor. Şimdilik bunun gibi bazı ilaçlarda sorun yaşıyoruz ancak durum böyle giderse diğer kanser ilaçlarına erişimde de sıkıntı yaşanabilir” dedi.
ilgili haber:
TEB Başkanı’ndan 600 ilaç uyarısı
Başkan Çolak, “Şu an için 600’e yakın ilaç kısıtlı olarak piyasaya sürülürken, 101 ilaç ise piyasada bulunmuyor. Stoklar tükendiğinde hastaların mağdur olmasından endişeliyiz. İlaç kartelleri, hammadde ve üretim stoklamasını yıllık planlama dahilinde yapıyor. 2018 sonunda stoklar azaldığında ciddi ilaç sıkıntısı yaşanabilir” dedi.
tamamı için kaynağa bakınız