Araştırmacılar, düzenli ketamin kullanımının, beynin ‘iyi hissetme’ nörotransmitteri olan dopamini üreten kısımlarında nasıl farklı değişiklikler ürettiğini ortaya çıkardı. Bu Keşfin akıl hastalığının tedavisi için önemli etkileri olabileceği kaydedildi.
Bir parti uyuşturucusu olarak yasa dışı kullanımı nedeniyle ketamin bir süredir kötü bir üne sahip. Ancak ilacın depresyonlu insanlar için, özellikle de tedaviye dirençli bir formu olan kişiler için etkili bir tedavi olduğunu öne süren son çalışmalarla, itibarı bir miktar iyileşti.
Whole-brain mapping reveals the divergent impact of ketamine on the dopamine system
Yeni yapılan çalışmada, tek doz ketaminin ruh sağlığına nasıl faydalı olabileceği inceledi.
Columbia Üniversitesi tarafından fareler üzerinde yüksek çözünürlüklü tam beyin haritalaması kullanılarak yapılan araştırma, uzun süre boyunca tekrarlanan ketamin kullanımının beynin dopamin sistemini nasıl etkilediğini ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, farelerin yüksek çözünürlüklü tam beyin görüntülerini oluşturdular ve bunları, günlük ketamin maruziyetinin (bir, beş ve 10 gün boyunca 30 mg/kg ve 100 mg/kg) beynin tamamı üzerindeki doza bağlı etkilerini incelemek için kullandılar. dopamin sistemi. Hem 30 mg/kg hem de 100 mg/kg tedavi gruplarında yalnızca 10 günlük ketamin maruziyetinden sonra istatistiksel olarak anlamlı nöronal değişiklikler gözlemlediler.
Her iki grupta da araştırmacılar, orta beyin bölgelerinde ruh hali düzenlemesiyle ilgili dopamin nöronlarında doza bağlı genel bir azalma ve bunun tersine, metabolizma ve homeostaz gibi temel vücut fonksiyonlarını düzenleyen hipotalamusta genel bir artış gördü. Orta beyinde görülen değişiklikler, uzun süreli ketaminin kötüye kullanımının neden şizofreni benzeri semptomlarla sonuçlanabileceğini açıklayabilir. Hipotalamik değişiklikler, ketaminin neden yeme bozuklukları için umut verici bir tedavi olduğunun anlaşılmasına yardımcı olabilir.
Ketaminin beyindeki dopamin ağlarını nasıl etkilediğini takip eden araştırmacılar, ilacın, beynin işitme ve görmeden sorumlu bölgelerindeki bir nörondan uzanan dürtü ileten projeksiyonlar olan dopamin aksonlarının yoğunluğunu azaltırken, beynin bilişsel merkezlerindeki aksonları artırdığını buldu.
Ketaminin neden olduğu farklı beyin değişiklikleri göz önüne alındığında, çalışmanın bulguları ilacı şu anda kullanma şeklimizi yeniden düşünmemizi öneriyor ve depresyon, şizofreni ve psikoz tedavilerinin geliştirilmesinde önemli sonuçlar doğurabilir.
New Study Maps Ketamine’s Effects on Brain
A mouse study found that the drug can alter the brain’s dopamine system, boosting the case for more targeted medical use.