Bilindiği üzere, eczacı kâr oranları Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Tebliğe göre belirlenmektedir.
2007’den günümüze kadar geçen süreçte ilaç fiyatları Avro kuruna bağlı olarak artış göstermiş, eczacı kârlılık baremleri ise sabit kalmıştır. Bu durum eczacı kârlılıklarını azaltarak ülkemizde hizmet veren tüm eczane eczacılarını zor durumda bırakmıştır.
Kademesi artan ilaç sayısı her geçen gün artmakta, bu durum eczacının kâr oranını azalmakta, azalan eczacı kârı ilaç sanayine kâr olarak yansımaktadır. Yani, ilaç fiyatları arttıkça eczacılarımız kaybetmekte, sadece ilaç sanayi kazanmaktadır.
Eczacılarımızın kârlılığı düşerken Sosyal Güvenlik Kurum ile yaptıkları iskonto oranları da her geçen gün artmaktadır.
Ankara Eczacı Odası olarak, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Tebliğde yer alan eczacı kâr oranlarının günden güne eriyerek, mesleğimizin geleceğini tehdit ettiği bugünlerde acilen tedbir alınması ve eczacılık mesleğinin yarınlara taşınması için, Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca’ya açık bir mektup ilettik.
Sayın Bakana ilettiğimiz mektubumuzda konunun çözüme kavuşturulması için şu öneriler sunulmuştur:
“Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğin güncellenerek eczacı kâr oranların, tüm kademedeki ilaçlar için yüzde 25 oranına çekilmesi.” veya “Avro kurunda meydana gelen artışa bağlı olarak yapılan ilaç zammının, eczacıların kâr oranlarını belirleyen kademelerdeki baremlere de aynen yansıtılması.”
İlgili mektubun Sayın Bakana ulaştığı ve süreç ile ilgili değerlendirmelerin başladığı bilgisi de tarafımıza ulaşmış olup, eczacı kârlılığı ile ilgili detayları görüşmek üzere Sayın Bakandan bir de randevu talep edilmiştir.
Eczacılık mesleğinin geleceğe taşınması için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek isteriz.
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri
Prof. Dr. Mustafa Aslan