Ana Sayfa Eczacılık Eczacılar ‘‘Vergi Borcumuz Yok, Cezamız Çok’’

Eczacılar ‘‘Vergi Borcumuz Yok, Cezamız Çok’’

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca eczanelere yapılan denetimlerde milyonlarca liralık ceza kesilmesine tepkiler sürüyor. Eczacılar ‘‘Vergi borcumuz yok, cezamız çok’’ dedi./Birgün

İstanbul Eczacı Odası:

30 BİN ECZANE ADINA ADALET İSTİYORUZ!

Tüm Türkiye’deki 30 bin eczane, 5 Ağustos Pazartesi gününden itibaren tam 7 gündür maliye ekiplerince denetleniyor.

Yaygın rutin denetim başlığı altında gerçekleştirilen bu denetimler, aldığı ilacın %90’ını Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında zaten devlete fatura eden, bakanlıkça da bilindiği üzere her ayın 15’indeki SGK ödemesinden varsa her türlü vergi ödemesi anında kesilen, dolayısıyla 1 kuruş vergi borcu olmayan meslektaşlarımızın vicdanlarını yaralamaktadır.

Birinci basamak sağlık kuruluşu olarak özveriyle ilaç eczacılık hizmetini vermenin yanında, mali anlamda da en yüksek oranda vergi veren meslek grupları arasında olan, kayıt dışı ekonominin yüksek düzeyde olduğu ülkemizde her türlü işlemi kayıtlı olan eczacılara, anlam veremediğimiz şekilde yoğunlaştırılan bu denetimler, verginin adaletli olma ilkesi ile uyuşmamaktadır.

Biz eczacılar vergilerini zamanında ödeyen, istihdam yaratan, ekonomiyi bu anlamda canlı tutan, her ürünü faturalı alıp, satan bir meslek grubuyuz. Buna karşılık bir yandan bazı şirketlerin milyonlarca liralık vergi borçları silinirken, vergi ödeme düzeyi en üst düzeydeki meslek gruplarından olan biz eczacıların 7 gündür aralıksız ceza yağmuruna tutulması kabul edilebilir bir durum değildir.

Basında geçtiğimiz hafta gündeme gelen haberlerde de görüldüğü üzere, maliye ekiplerini gördüğü an kepenk kapatan, raflarını boşaltıp denetlemeyi boşa çıkaran işletmelerin üzerine gidilmesi gerekirken 7/24 kapıları açık olan eczanelere baskın denetim yapılmaktadır.

Kaldı ki bu denetleme konularından olan yazarkasa entegrasyon zorunluluğu tüm işletmeler için yürürlüğe girmesine rağmen, sadece eczanelerin bu konuyla ilgili baskı altına alınması düşündürücüdür. Denetlemeler sırasında eczane pratiğinin bilinmemesi sonucu yapılan yanlış tespit sayısı da meslektaşlarımız tarafından dile getirilmektedir.

Bunun yanında entegrasyon sistemlerini hazırlaması gereken yazar kasa firmaları ve satış programı firmalarının alt yapı hazırlıkları henüz tamamlanmış değildir. Dolayısıyla tamamıyla işler hale getirilmemiş bir zorunluluktan, hiçbir dahli olmayan eczacının sorumlu tutulması doğru değildir.

Adil ve hakkaniyetli bir vergi sistemi için eczacılar olarak taleplerimiz:

● Entegrasyon zorunluluğu nedeniyle eczanelerimize kesilen cezaların iptal edilmesi
● Mevcut işleyişe uygun hale getirilene kadar meslektaşlarımıza süre tanınması, ancak sistemsel aksaklıklar ilgili yazılım firmaları tarafından giderildiğinde uygulamaya konulması
● Denetimlerin adil ve standart olması
● Kimi yerlerde 2-3 saati bulan denetim süresinin uzunluğu nedeniyle, eczane içinde hastalar nezdinde oluşan negatif algının önüne geçilmesi ve sağlık hizmetinin aksamasının engellenmesidir.

Bizler denetleme görünce kepenk kapatıp ölü taklidi yapan bir meslek grubu değiliz.

Adaletli, her mükellefe eşit ve hakkaniyetli bir sistem talebimizi yetkililere bir kez daha iletiyoruz.

İSTANBUL ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU

Ankara Eczacı Odası:

Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleri tarafından eczanelere yönelik ödeme kaydedici cihaz ve pos cihazı entegrasyonu, fiş ve fatura işlemleri, kira ödemeleri, envanter, kayıt dışı istihdam gibi konular ile ilgili denetimler yapılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 73. maddesinde verginin mali güçle orantılı olması ilkesi benimsenmiştir. Zira sosyal bir devlet olmanın koşulu vergi devleti olmak, vergide adaleti sağlamaktır. Türkiye, söz konusu Anayasal ilkeye rağmen OECD ülkeleri arasında verginin en az toplandığı ve en adaletsiz vergi sistemine sahip ülkelerden birisidir. Oysa vergi yükü dağılımı adaletli ve dengeli şekilde gerçekleşmediği sürece bireyler arasındaki gelir ve servet eşitsizliği devam edecek, devletin nitelikli bir kamu hizmeti sunması güçleşecek, vatandaşların kamusal kararlara müdahil olma hakkı gerileyecek, böylece demokrasi düzeyi azalacaktır.

Ankara Eczacı Odası olarak bu görüşler doğrultusunda şunu açıkça ifade etmek isteriz ki hastalara sunulan her ilacın bizzat devletin kontrolünde olduğu, yıl içinde birçok yetkili kurum tarafından düzenli şekilde denetlenen eczaneler, vergi usulsüzlüklerinin yapıldığı işletmeler değil; aksine vergi konusunda yasal yükümlülüklerini harfiyen yerine getiren birinci basamak sağlık kuruluşlarıdır. Bu bakımdan eczacıların vergi ödeme konusunda en güvenilir meslekler arasında olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Sosyal devlet ilkesinin ve demokratik rejimin temel ilkelerinden olan adil vergilendirme sistemi oluşturulmasını talep ediyor; vergi denetimlerinin tüm sektörlere yönelik adil, şeffaf ve hakkaniyetli şekilde yapılmasını istiyoruz.

ANKARA ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU

İzmir Eczacı Odası:

İTİRAZIMIZ VAR !

Ülkemizin dört bir yanında özveri ile sağlık hizmeti sunan eczaneler günlerdir maliye bakanlığı görevlilerince denetleniyor. Denetlemelerin başladığı ilk günden itibaren eczane pratiğine ait bilgileri ve önerilerimizi ilgili kurumlar ile paylaşıyor, meslektaşlarımızın haksız cezalar ile karşılaşmaması adına haklı taleplerimizi iletiyoruz.

Tüm ürünleri faturalı alan, ilacın neredeyse tamamını devlete faturalı satan ve herhangi bir vergi borcu oluşması halinde her ay yapılan Sgk ödemelerinden kesilerek tahsil edien, yani “vergi borcu olmayan” özel bir meslek grubu rutin adı altında yapılan denetimler ve uygulanan abartılı para cezaları ile adeta cezalandırılıyor.

Resmi niteliği olmayan eczane paket programları baz alınarak eksik fiş bahanesi ile kesilen cezaların yanı sıra sorumlu firmalar nedeniyle geciken otomasyon sistemine geçilmediği için de para cezaları kesilmektedir. Tam anlamı ile işler hale getirilmemiş bir zorunluluktan, hiçbir dahli olmayan eczacının sorumlu tutulması doğru değildir.

Biz eczacılar denetlenmeye asla karşı değiliz. Ancak adil bir vergilendirme sistemi ve mesleğimizin yaşam pratiğine uygun, diğer meslek grupları ile eşit koşullarda denetlemeler istiyoruz.

1. Entegrasyon zorunluluğu nedeniyle eczanelere kesilen para cezalarının iptal edilmesi ve uygulama için ek süre verilmesini,

2. Aynı kişinin birden fazla reçete için ödeme yapabileceğini ve raporlu reçetelerin önemli bir kısmında herhangi bir ödeme çıkmadığı gerçeğini göz önünde tutarak değerlendirme yapılmasını,

3.Emanet ve borç verilen ilaçlar için fiş kesilmediği gerekçesiyle yazılan cezaların iptalini,

4.Sisteme kaydedilmiş ancak piyasada olmayan ilaçlar nedeniyle henüz sonlandırılmamış reçeteler için, fiş kesilmediği gerekçesiyle ceza uygulanmamasını talep ediyoruz.

 

Ülkesini seven, yaşanan tüm olumsuzluklara karşın ilaç-eczacılık hizmetini kesintiye uğratmayan tüm meslektaşlarımızın yanındayız.

Meslektaşlarımızdan gelen bilgilerin ışığında mali müşavirimiz ve hukuk danışmanımız ile süreci yakından takip ediyor, gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz.

Tek bir meslektaşımızın bile haksız para cezaları ile canının yanmasını istemiyor, haksız para cezalarına itiraz ediyoruz.

Bu süreçte başta hukuk desteği olmak üzere meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız…

İZMİR ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU

Eczacılarımıza Yönelik Adil Olmayan Denetimler İptal Edilmelidir!