Ülke genelinde eczanelere yapılan denetimlerde kesilen cezaların milyonlarca lirayı geçtiği öğrenildi. Eczacılar ‘‘Şirketlerin milyonlarca liralık vergi cezaları silinirken ‘iki fiş eksik kesildi’ diye ceza kesilmesi adil değil” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı müfettişler tarafından eczanelere yönelik ödeme kaydedici cihaz ve pos cihazı entegrasyonu, fiş ve fatura işlemleri, kira ödemeleri, envanter, kayıt dışı istihdam gibi konular ile ilgili denetimler yapılıyor. Yapılan denetlemelerde eczanelere fiş başına 10 bin TL cezaları kesildiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre ülke genelinde birçok eczaneye ceza kesilirken, kesilen cezaların toplam tutarının milyonlarca lirayı geçtiği belirtildi. Eczacılar “Bir sürü şirketin vergi borcu silinirken, vergi düzeyi en yüksek olan eczacıların bu muameleye maruz kalması hoş deği” dedi.
ADALETLİ BULMUYORUZ
BirGün’e konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Şeker Pınar Özcan, “Meslektaşlarımızdan sürekli geri dönüşler alıyoruz ve yüksek miktarda kesilen cezalar bulunuyor. Bir yazar kasa entegrasyonu sorunumuz var ve pratikteki uygulamaların yazar kasayla entegrasyonunu bir anda sağlamak kolay değil. Örneğin reçete sayısına bakılarak müfettişler tarafından fiş kesilmiş ama bir aileden birden fazla kişinin satışı tek seferde yapılmış olabilir. Bu tip yanlış cezalar var. Bunlar tamamen eczanede pratiğini bilmemekten kaynaklı yaşanıyor. Bir anda baskın gibi denetim yapılması bizleri rahatsız etti. Yani işin yapılış şeklinden dolayı üzgünüz. Bir sürü şirketin vergi borcu silinirken, vergi düzeyi en yüksek olan eczacıların bu muameleye maruz kalması hiç hoş olmadı” diye konuştu.
Özcan, şunları dile getirdi: “Bizim vergiden kaçma gibi bir durumumuz yok. İlaçların yüzde 90’ı zaten SGK’ya veriliyor. Eczanelerin faturaları, girişleri ve çıkışları her şeyi tamamen belli. Yaptığımız işlemlerin neredeyse tamamı zaten devlete fatura ediliyor. Buna rağmen eczanelere baskın yapmak gerçekten adaletsiz hissettirdi. Başka şirketlerin milyonlarca liralık vergi cezaları silinirken iki fiş eksik kesildi diye ceza kesilmesini adaletli bulmuyoruz. Vergi kutsaldır ama herkese eşit ve adil davranılırsa.” tamamı için kaynağa bknz
https://x.com/sekerpinarozcan/status/1822909380666564891
AEO / Vergi Denetimlerinde Adalet İstiyoruz!
Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleri tarafından eczanelere yönelik ödeme kaydedici cihaz ve pos cihazı entegrasyonu, fiş ve fatura işlemleri, kira ödemeleri, envanter, kayıt dışı istihdam gibi konular ile ilgili denetimler yapılmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 73. maddesinde verginin mali güçle orantılı olması ilkesi benimsenmiştir. Zira sosyal bir devlet olmanın koşulu vergi devleti olmak, vergide adaleti sağlamaktır. Türkiye, söz konusu Anayasal ilkeye rağmen OECD ülkeleri arasında verginin en az toplandığı ve en adaletsiz vergi sistemine sahip ülkelerden birisidir. Oysa vergi yükü dağılımı adaletli ve dengeli şekilde gerçekleşmediği sürece bireyler arasındaki gelir ve servet eşitsizliği devam edecek, devletin nitelikli bir kamu hizmeti sunması güçleşecek, vatandaşların kamusal kararlara müdahil olma hakkı gerileyecek, böylece demokrasi düzeyi azalacaktır.
Ankara Eczacı Odası olarak bu görüşler doğrultusunda şunu açıkça ifade etmek isteriz ki hastalara sunulan her ilacın bizzat devletin kontrolünde olduğu, yıl içinde birçok yetkili kurum tarafından düzenli şekilde denetlenen eczaneler, vergi usulsüzlüklerinin yapıldığı işletmeler değil; aksine vergi konusunda yasal yükümlülüklerini harfiyen yerine getiren birinci basamak sağlık kuruluşlarıdır. Bu bakımdan eczacıların vergi ödeme konusunda en güvenilir meslekler arasında olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.
Sosyal devlet ilkesinin ve demokratik rejimin temel ilkelerinden olan adil vergilendirme sistemi oluşturulmasını talep ediyor; vergi denetimlerinin tüm sektörlere yönelik adil, şeffaf ve hakkaniyetli şekilde yapılmasını istiyoruz.
YÖNETİM KURULU