43. DÖNEM MERKEZ HEYETİ 2. BAŞKANLAR DANIŞMA KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türk Eczacıları Birliği 43. Dönem Merkez Heyeti İkinci Başkanlar Danışma Kurulu, dün Ankara’da toplandı. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu, bölge eczacı odası başkanlarının ve yöneticilerinin katıldığı toplantıda eylemlilik sürecine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Arman Üney, 17 Ağustos depreminde yaşamını yitiren bütün yurttaşlarımıza rahmet dileyerek sözlerine başladı. Üney, “‘Eczacıya Hak Ettiği Değer Verilmelidir’ ana hedefiyle yola çıktığımız eylemlilik sürecini değerlendirmek, birlikte doğan gücümüzü sahaya en doğru şekilde nasıl yansıtabileceğimize ilişkin fikirlerde görüşlerde ortaklaşmak üzere bir aradayız” dedi. Eylemlilik kararının alındığı Konya’daki I. Bölgelerarası Toplantı sonrası yaşanan süreci özetleyen Üney, daha sonra şunları söyledi:
“Son yapılan İlaç Fiyat Kararnamesinin eczanelerin içinde bulunduğu ekonomik darboğaza çare olamayacak bir düzenleme olduğunu hep birlikte dile getirdik. Eylemlilik kararımızın arkasında olduğumuzu net bir şekilde ifade ettik. Geri adım atmadık, eğilip bükülmedik. Kararlı duruşumuzu, örgütsel tavrımızı koruduk. Eylem sürecimizin ana çıkış noktasını ‘Eczacıya Hak Ettiği Değer Verilmelidir’ mesajı üzerine kurguladık. Çünkü hak ettiğimiz değeri görmediğimizi somut olarak görüyoruz. Çok iyi bilinmelidir ki, bizler eczacılar olarak bize uygun görüleni değil hak ettiğimizi istiyoruz. Ne eksik ne fazla…
Bunun en son örneğini Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nde yaşadık. Kamuda çalışan meslektaşlarımız, çalışma motivasyonlarını yerle bir eden, adaletsiz bir yönetmeliğin mağduru oldu. Bu yönetmelikle kamu eczacıları alenen görmezden gelindi, yok sayıldı. İçinde bulunduğumuz eylemlilik sürecinin bir parçası olarak, kamu eczacılarını mağdur eden bu yönetmeliği kabul etmemizin mümkün olmadığını ifade ettik. Bu doğrultuda konuyu bir iptal davası ile yargıya taşıma kararı aldık bunu da kamuoyu ile paylaştık.
Ekonomik açıdan mesleğimizin en zorlu dönemlerinden birini yaşıyoruz. İki eczanemizden birinin kapanma tehdidi altında olduğunu görüyoruz. Ama bizim, o bir eczanenin kapanmasına dahi tahammülümüz olmadığı için bugün bir eylemlilik hareketi içindeyiz. Tek bir meslektaşımızı bile arkamızda bırakmamak için bu eylemlilik sürecindeyiz. O bir tek eczane için dahi olsa bu eylemliliği devam ettirme kararlılığındayız. Bu durum tekil bir çıkar değil, dayanışmanın getirdiği ortak bir çıkardır. Bu konudaki kararlılığımız da, tavrımız da duruşumuz da çok nettir.
İlaç eczacılık sektöründe farklı alanlarda hizmet sunan 45 bini aşkın meslektaşımız, bize destek olan personellerimiz, eczacılık fakültelerinde okuyan genç meslektaşlarımız ve ailelerimizle birlikte gerçekten büyük bir ailenin fertleriyiz. Bu ailenin bir parçası olmaktan hepimiz gurur duyuyoruz. Ve bu hak arama mücadelemizde hep birlikte tek ses tek yürek olarak başaracağımıza yürekten inanıyorum.”
Toplantıya katılan bölge eczacı oda başkanları eylemlilik sürecine ilişkin görüş ve önerilerini paylaşarak kapsamlı değerlendirmelerde bulundular.