Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu toplantısı 14 Ocak 2023 Cumartesi günü 21. Bölge Aydın Eczacı Odasının ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.
1. Ülkemizin ve eczacılık camiamızın zor dönemlerden geçtiği, meslek örgütümüzün birçok kurum ile görüşmeler yaptığı bu süreçte örgüt birlikteliğimizi önemsiyoruz. Farklı görüşler bizim zenginliğimizdir, örgüt bütünlüğümüz ve birlikteliğimiz ise bizim için vazgeçilmezdir. Her zaman olduğu gibi tüm meslektaşlarımız ile birlikte hak arama mücadelemize devam edeceğiz.
2. Ülkemizde son dönemde yaşanan ilaç yokluklarının toplum sağılığını çok ciddi tehdit ettiği görülmektedir. Bu sorunun temel kaynağının mevcut ilaç fiyat kararnamesi olduğu tüm kesimlerce bilinmektedir. Buna rağmen ilaç yokluğunun sorumlusunun eczacılarmış gibi algı yaratılıp; eczanelerde çeşitli sebeplerle denetimlerin arttırılarak tehdit unsuru olarak kullanılması kabul edilemez. Biz eczacılar ilaç yoklukları sebebiyle oluşan hasta mağduriyetlerini eczanelerimizde çok sık yaşamaktayız. İlaç yokluğunun mağdurları vatandaşlarımız ve eczacılardır. Bu önemli sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini yüksek sesle ifade ediyoruz.
3. İlaç Fiyat Kararnamesinde yapılan iyileştirmeler olumlu olmakla birlikte eczanelerde yaşanan ekonomik sorunun çözümü ve eczanelerimizdeki sağlık hizmetinin sürdürülebilmesi için yeterli değildir. Keza ilaç fiyatlarında yapılan artışlarla birlikte yapılan bu iyileştirme şimdiden erimiştir. İFK içeriğine; “baremlerin enflasyon veya zam oranında güncellenmesi” ibaresinin ivedi olarak eklenmesi zorunludur.
4. SGK protokol görüşmeleri sürecinde başlıca;
– Protokolde eczane cirosu yerine ilgili eczanenin SGK cirosunun baz alınması
– Reçete başına ödenen hizmet bedellerinin arttırılması
– Eczane iskonto oranlarının düşürülmesi
– 3.kademede yer alan ilaçlarda sıfır iskonto uygulanması
– KKİ uygulanmayan veya eksik uygulanan ilaçlarla ilgili ivedi olarak çözüm üretilmesi
gerekmektedir.
5- Sayın Sağlık Bakanının daha önce vermiş olduğu sözün gereği olarak eczanelerde sorun yaratan ilaçlar için deaktivasyon düzenlemesinin ivedilikle yapılması gerekmektedir.
6- İnternet satışlarıyla ilgili meslek örgütümüzün yapmış olduğu çalışmalar olumlu olmakla birlikte daha önceki toplantılarımızda defalarca dile getirdiğimiz gibi bir an önce bu konuda çalıştay düzenlenmeli ve halk sağlığını tehdit eden uygulamalar için hukuki çözüm üretilmelidir.
7- Eylemlilik sürecinde yapılan “Büyük Eczacı Mitingi” odalarimizin ve meslektaşlarımızın desteği ile başarıyla tamamlanmış olup, sonrasında atılacak “Eczane Kapatma Eylemi” dahil diğer tüm adımlar konusunda Türk Eczacıları Birliği’nin alacağı her türlü kararın arkasında olacağımızı bildiriyoruz.
TEB 3. Bölge İzmir Eczacı Odası
TEB 7. Bölge Bursa Eczacı Odası
TEB 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası
TEB 15. Bölge Isparta Eczacı Odası
TEB 16. Bölge Denizli Eczacı Odası
TEB 21. Bölge Aydın Eczacı Odası
TEB 29. Bölge Manisa Eczacı Odası
TEB 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası
TEB 32. Bölge Muğla Eczacı Odası
TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası
TEB 35. Bölge Kütahya Eczacı Odası
TEB 36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası
TEB 39. Bölge Edirne Eczacı Odası
TEB 46. Bölge Uşak Eczacı Odası
TEB 54. Bölge Burdur Eczacı Odası