Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacıların yaptığı bir araştırmaya göre sigara içmek beyni küçültüyor. Sigarayı bırakmak daha fazla beyin dokusu kaybını önlüyor, ancak yine de sigarayı bırakmak beyni orijinal boyutuna döndürmüyor.
Investigating the Relationship Between Smoking Behavior and Global Brain Volume
Sigara içmek beyni erken yaşlandırıyor
Araştırmacılar, insanların beyinlerinin doğal olarak yaşla birlikte hacmini kaybetmesi nedeniyle sigara içmenin beynin erken yaşlanmasına etkili bir şekilde neden olduğunu söyledi.
Küresel Açık Bilim dergisinde yayınlanan bulgular, sigara içenlerin neden yaşa bağlı bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı riskinin yüksek olduğunu açıklamaya yardımcı oluyor.
Bilim insanları uzun zamandır sigara içmenin ve daha küçük beyin hacminin bağlantılı olduğunu biliyorlardı, ancak hangisinin tetikleyici olduğundan hiçbir zaman emin olamadılar. Ve dikkate alınması gereken üçüncü bir faktör var: genetik. Hem beyin büyüklüğü hem de sigara içme davranışı kalıtsaldır. Bir kişinin sigara içme riskinin yaklaşık yarısı genlerine atfedilebilir.
Genler, beyinler ve davranışlar arasındaki ilişkiyi çözmek için Bierut ve ilk yazar, yüksek lisans öğrencisi Yoonhoo Chang, yarım milyon insanın genetik, sağlık ve davranışsal bilgilerini içeren, kamuya açık bir biyomedikal veri tabanı olan Birleşik Krallık Biobank’tan alınan verileri analiz etti.
40.000’den fazla Birleşik Krallık Biobank katılımcısından oluşan bir alt gruba, beyin hacmini belirlemek için kullanılabilecek beyin görüntüleme uygulandı. Ekip toplamda 32.094 kişinin beyin hacmi, sigara içme geçmişi ve sigara içmenin genetik riskine ilişkin kimliksizleştirilmiş verileri analiz etti.
Her bir faktör çiftinin bağlantılı olduğu kanıtlandı: Sigara içme geçmişi ve beyin hacmi; sigara içmeye ilişkin genetik risk ve sigara içme öyküsü; sigara içme ve beyin hacmine ilişkin genetik risk. Dahası, sigara içme ile beyin hacmi arasındaki ilişki doza bağlıydı: Bir kişi günde ne kadar çok paket sigara içiyorsa, beyin hacmi de o kadar küçük olur.
Her üç faktör bir arada değerlendirildiğinde, sigara içmeye ilişkin genetik risk ile beyin hacmi arasındaki ilişki ortadan kalkarken, bunların her biri ile sigara içme davranışları arasındaki bağlantı devam etti. Araştırmacılar, aracılık analizi olarak bilinen istatistiksel bir yaklaşım kullanarak olayların sırasını belirlediler: genetik yatkınlık sigara içmeye yol açıyor, bu da beyin hacminin azalmasına neden oluyor.
Yıllar önce sigarayı bırakan insanlara ilişkin verileri analiz eden araştırmacılar, bu kişilerin beyinlerinin, hiç sigara içmemiş insanlara göre kalıcı olarak daha küçük kaldığını buldu.