Ana Sayfa Manşet Enjeksiyonun yerini alabilecek “Robotik Hap”

Enjeksiyonun yerini alabilecek “Robotik Hap”

ORAL YOLDAN ENJEKSİYON

Robotik hap Ranipill, balık yağı hapı formunda kolay yutulabilir bir kapsül cihaz. ‘Yeni nesil enjeksiyon’ bu cihaz, yutulduğunda mide asitleri tarafından parçalanmadan doğrudan bağırsak duvarına kendini enjekte ederek vücutla etkileşime geçiyor.

Süheyla Sibel Köroğlu
Endüstri Mühendisi

Google’ın ana şirketi Alfabe tarafından desteklenen silikon vadisi çıkışlı Rani Therapeutics, insülin ve AbbVie’ nin “Adalimumab” gibi biyolojik ilaçlarını ince bağırsağın duvarına aktarabilen RaniPill’ in klinik deneylerinin sonuçlandığını şubat 2019’ da kamuya duyurdu. 142 milyon dolarlık yatırım toplayan Rani Therapeutics, Ceo’ su Mir Imran  açıklamasında, bu yatırımın çoğunun harcandığını ve 2020’nin ilk aylarında üretim ve klinik denemeler için yeni yatırım arayışına gireceklerini belirtti.

Günümüzde bile fütüristik sayılabilecek bu kapsül cihaz, 1990’ larda bilim kurgu hikayelerine konu olacak cinsten bir buluş.

RaniPill kapsülü, midenin asitli ortamında kendini koruyan özel bir enterik kaplamaya sahip. Kapsül bağırsak içine hareket ettiğinde ve ph seviyesi yükseldiğinde, enterik kaplama çözülüyor ve gerçekleşen kimyasal reaksiyon, kapsülü bir balon gibi şişiriyor. Oluşan balondaki basınç, ilaçla doldurulmuş çözünebilir mikro-iğneyi bağırsak duvarına iterek, burada ilacın alımının, -bağırsak duvarındaki yüksek kan damarı sayısından dolayı- en hızlı olduğu yere enjekte ediyor.

Bağırsakta, deride olduğu gibi keskin ağrı reseptörleri olmadığından diyabet gibi hastalıklara sahip hastaları, ilaç alımlarında sürekli bir deri enjeksiyonuna maruz kalmasından kurtarıyor.  Bu kapsül cihazın içerdiği teknoloji, 3 miligram ila 3.000 mikrogram ilacın dozlarını verebilmekte ve klinik denemeler sonucunda biyoyararlanımının da subkutan(deri altı) enjeksiyonlara eşit olduğu  gözlemlendi.

(3.000 mikrogram, sadece diyabet öncesi hastaları değil aynı zamanda daha ciddi kronik diyabet rahatsızlığı olanları da kapsayan yaklaşık 80 ünite insüline eşdeğer)

İlk insan çalışması sonuçlanan deney, kapsülün içi boş, ilaç içermeyen versiyonu ile yapıldı. Hem insan hem hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda kapsülün kalıntılarının 1-4 gün arasında vücuttan atıldığını ve hem aç hem de beslenmiş deneklerde yemeğin  Ranipill kapsülünün performansını etkilemediğini görüldü.

Bir sonraki çalışma, yine 2019’ da kapsülün ilaçlı versiyonu ile insan deneklerle yapılacak.

kaynaklar:

https://futurism.com/the-byte/ranipill-robot-pill-intestinal-walls

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03798912

https://www.fiercebiotech.com/medtech/rani-therapeutics-completes-first-human-safety-study-its-robotic-biologic-pill

https://www.telegraph.co.uk/technology/2019/02/28/robo-pill-replaces-injections-could-holy-grail-biotech-industry/