Epigenetik faktörler olarak adlandırılan ve genç yaşta DNA üzerinde bulunan bazı kimyasal etiketler, memeli türlerinin maksimum yaşam sürelerini etkilediği bulundu.
Her türün maksimum yaşam süresi, en uzun yaşayan üyesinin yaşı kullanılarak tahmin edilir ve bu, memeliler arasında büyüklük sırasına göre değişir.
Bilim insanları “epigenetiğin” farklılıkları en azından kısmen açıklayabileceğini öne sürerek, henüz incelenmemiş bulguları bioRxiv ön baskı veritabanına gönderdiler.
Çalışmada, maksimum yaşın belirlenmesinde de rol oynadığını öne sürülüyor. Bu tür modifikasyonlardan biri, DNA kodundaki dört “harften” biri olan sitozine (C) metil grupları adı verilen moleküllerin eklenmesi olan DNA metilasyonudur.
Araştırmacılar, 348 memeli türünden elde edilen epigenetik verileri kullanarak, CpG metilasyon modellerine dayalı olarak her türün maksimum yaşam süresini tahmin etmek için bir makine öğrenme algoritması geliştirdiler.
Algoritma, her bir türün bir bütün olarak maksimum yaşam süresini öngördü ancak herhangi bir bireyin ömrünü tahmin etmedi. New Scientist’in bildirdiğine göre, örneğin hangi türden geldiğini bilmeden bir türün maksimum yaşam süresini tahmin etmek bile mümkündü.
Çalışma, CpG metilasyonunun maksimum yaşam süresiyle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor ancak nedensel bir bağlantı henüz tanımlanmadı.
Algoritma her tür için tahminler üretti, bu da her memeli için tam olarak doğru olmadığı anlamına geliyordu.
Çöl hamsteri için maksimum 4,8 yıl öngördü, bu da kayıtlardaki en yaşlı yaşla tam olarak eşleşiyordu, ancak insanların 119’a ulaştığı bilinmesine rağmen insanların en fazla 98 yıl yaşayabileceğini öngördü. Analizin bir diğer sınırlaması da CpG metilasyonunun olmasıdır. kan ve deri gibi dokulara göre farklılık gösterdiğinden, farklı numuneler farklı tahminler sağlar.
Bu çalışmada araştırılmayan diğer epigenetik faktörler de maksimum yaşam süresine katkıda bulunabilir.
Bunlar, DNA’yı genleri aktive edebilecek enzimlerden gizlemek için iplik gibi saran “makaralar” görevi görür ve genleri düzenlemek için metillenmiş DNA ile etkileşime girer. CpG metilasyonu, örneğin DNA’nın hangi bölümlerinin tercihen histonlar tarafından sarılacağını belirler.
Aşırı uzun ömür: Daha uzun yaşamanın sırrı rahibelerde ve denizanalarında saklanıyor olabilir
Bununla birlikte, Rochester Üniversitesi’nden bir epigenetikçi olan çalışmanın ortak yazarı Vera Gorbunova, mevcut teknolojiyle memeli genomlarındaki histon proteinlerini CpG metilasyon modelleriyle aynı düzeyde ayrıntıyla haritalandırmanın zor olacağını söyledi.
Bilim insanları epigenetiğin yaşlanmayı nasıl etkilediğine dair temel biyokimyayı keşfedene kadar, bu epigenetik özellikleri terapötik olarak hedeflemenin uzun ömürlülüğü artırıp artırmayacağı belirsiz.