Türkiye’de 800 bin epilepsi (sara) hastası nöbetlerle hayatını sürdürmeye çalışıyor. İlaç tedavisinden yanıt alınamayan ve sık nöbet geçiren epilepsi hastaları için son çare cerrahi müdahaleyle beyindeki sorunlu bölgenin çıkarılması.
Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, uygun olması halinde operasyonla nöbetlerin yüzde 90 engellendiğini söylüyor. Her yıl 35 bin kişinin epilepsili hasta grubuna eklendiğini belirten Erdoğan, “İlaçların etki oranı yüzde 70, geri kalan hastalar ise ilaca dirençli dilimi oluşturuyor. İlaca dirençli hastalara cerrahi ile müdahale edilebiliyor. Sorunlu bölgenin çıkarılmasıyla hastanın nöbet geçirme riski yüzde 90 engelleniyor. Elbette çıkarılacak bölümün, hastaya zarar vermeyecek bir kısım olması gerekir. Bu teknikte operasyon başarısı yüzde 85. Uygulama sonrasında hastaların nöbet geçirmeleri kesiliyor” dedi.
Prof. Dr. Erdoğan şöyle devam etti: “Ancak bölümün çıkarılamayacak bir özellik taşıması halinde, ilgili kısımlar arasındaki bağlantı cerrahi ile kesiliyor. Bu teknikte ise başarı yüzde 50 civarında. Epilepsi cerrahisi dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de çok az kullanılıyor. İlaca dirençli epilepsili kişilerin yüzde 1’inden azı tam teşekküllü merkezlere sevk ediliyor. Bu kişiler de genellikle epilepsi başlangıcından ortalama 20 yıl sonra geliyor. İlaca dirençli epilepsilerde ani ölüm riski yüzde 3 oranında.”