Ana Sayfa Eczacılık Eş değeri yok !

Eş değeri yok !

9 milyon hastaya nefes parası

Ücret ödemeden düzenli kullandıkları raporlu ilaçlarından kutu başına 14-20 lira ödemek zorunda kalan 9 milyon astım ve KOAH hastasının mağduriyeti sürüyor.

Astım ve KOAH hastaları sürekli kullandıkları bazı ilaçlara kutu başına 14-20 lira arasında ücret ödemeye başladı. Bunun nedeni ise eylül ayında SGK İlaç Geri Ödeme Komisyonu’nün “TR referans” kodlama uygulamasına geçmesi. 9 milyon astım ve KOAH hastasını mağdur eden bu durum ile ilgili SGK’nın geri adım atmadığı belirtildi.

‘Eş değeri yok’

Uygulamadan dert yananlardan biri de 10 yıllık KOAH hastası Şenol Satıcı. Aylar sonra raporu kapsamında kullandığı ilacı almak üzere eczaneye giden Satıcı kutu başına 18 lira ödediğini söylüyor: “Devamlı kullandığım 4 ilacım var. Bu ilaçlara raporlu olduğu için hiçbir şekilde ücret ödemiyordum. 23 Ekim’de ilaçlarımı almak için gittiğim eczanede önceden ücret ödemediğim ‘Symbicort 320’ ilacı için 18 lira ödedim. Bu ilacın eş değeri de yok. Benim gibi milyonlarca hasta var. Parası olan için belki bir sorun olmaz ama parası olmayanların tedavilerinde sıkıntı yaratır bu durum.”

Tüm Eczacılar İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan da TR referans kodlama uygulamasının en çok astım ve KOAH hastalarını mağdur ettiğini söyledi. Türkiye’de her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğuna ve düzenli ilaç kullandığına dikkat çeken Saydan, SGK’nın geri atmadığını ifade etti:

“Uygulamayla astım ve KOAH hastalarının raporlu ilaçlarından kutu başına 14 ila 20 lira arasında fiyat farkı ödemesi çıkıyor. Üç kutu ilaca hastalar 55 TL’ye varan büyük farklar ödüyorlar. Üstelik bu ilaçların fark ödemeden alacakları bire bir eşdeğeri de bulunmuyor. Hastalar fiyat farkı olmayan eşdeğer ilaç talep ettiğin de daha yüksek doz içeren farklı cihazlardaki ilaçları kullanmak zorunda kalmakta. Bu konuda 9 milyon astım ve KOAH hastası mağdur. Biz gündeme getirdik ama SGK geri adım atmadı ve şikayetler her geçen gün artacak.”

‘İzahı zor’

TR referans kodlama uygulamasını devletin tasarruf amacıyla hayata geçirdiğini aktaran İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu da, “Devlet, ‘Bir ilacın eş değeri varsa onu verin’ diyor. Hastalar, ekonomik gücüne göre bazen eş değeri olan ilacı tercihe diyor bazen de ilacın kendisini alıyor. Ama bu ilacın eşdeğeri yok. Hastalara önceden olmayan fiyat farkını söylediğimizde bazı sıkıntılar da ortaya çıkıyor. Uygulama yeni olduğundan izah etmek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.

http://www.milliyet.com.tr/9-milyon-hastaya-nefes-parasi-gundem-2767428/