Araştırmacılar, farelere buharlaştırılmış esrar vererek, ilacın ‘munchies’ olarak bilinen iştah açıcı etkilerine neden olan bir beyin mekanizmasını ortaya çıkardılar. Bulgular, anoreksi ve obezite gibi iştah bozukluklarını tedavi edecek ve kanser tedavisi gören hastaların iştahını iyileştirecek terapötiklerin önünü açabilir.
Cannabis Sativa targets mediobasal hypothalamic neurons to stimulate appetite
Washington Eyalet Üniversitesi’nden (WSU) araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, farelerde esrar soluduktan sonra iştahı uyaran beyin mekanizmalarından birini ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, beyin hücrelerinin nasıl tepki verdiğini görmek için fareleri buharlaştırılmış Cannabis sativa bitki maddesine (yüzde 7,8 THC, yüzde 0,5 CBD) maruz bıraktılar.
MR’a benzeyen kalsiyum görüntülemeyi kullanarak, esrar solumanın, fareler odaya girdiğinde, beynin gıda alımının kontrolünde önemli olan bir kısmı olan mediobazal hipotalamusta (MBH) önemli sayıda nöronu aktive ettiğini buldular.
Lezzetli, yüksek yağlı bir diyetin sürekli olarak sunulduğu yiyecek içeren bölge. Daha da önemlisi, aktif MBH nöronlarının sayısı, fareler yemek yemeyi beklerken ve yemek yerken neredeyse sabit kaldı.
MBH içinde, Agouti ile ilişkili proteini (AgRP) eksprese eden nöronlar, açlığı teşvik etmenin ve yiyecek elde etme motivasyonunun anahtarıdır. Özellikle AgRP nöronlarının duyusal terminalleri, Cannabis sativa’nın iştah açıcı özelliklerine katkıda bulunduğu düşünülen kanabinoid tip-1 reseptörlerini (CB1R) eksprese eder. Araştırmacılar, moleküler bir anahtar gibi davranan kemogenetik kullanarak CB1R’nin AgRP nöronlarının aktivitesini kontrol ettiğini buldu. Bu nöronlar kapatıldığında esrar artık farelerde iştahı uyarmıyordu.
Bu çalışma, inhale esrarın beynin iştah düzenleyici bölgesindeki nöronal aktivite üzerindeki in vivo etkilerini detaylandıran ilk çalışmadır ve MBH nöronlarının, ilacın tetiklediği beslenme davranışları için güçlü bir düzenleyici rol oynayabileceğini öne sürmektedir.
Araştırmacılar bulgularının, anoreksi ve obezite gibi iştah bozukluklarını tedavi edecek ve kanser tedavisi gören hastaların iştahını iyileştirecek terapötik yöntemlerin önünü açabileceğini kaydettiler.