Ana Sayfa Duyurular&Mevzuat Etik Kurulların Yapılanması İçin Standardizasyon Gereklilikleri Eğitimi

Etik Kurulların Yapılanması İçin Standardizasyon Gereklilikleri Eğitimi

Prof. Dr. Ali Yağız Üresin

ETİK KURULLARIN YAPILANMASI İÇİN STANDARDİZASYON GEREKLİLİKLERİ EĞİTİM TOPLANTISI 

“Beşeri Tıbbi Ürünlerin Klinik Araştırmaları Hakkında Yönetmelik” 27.05.2023 tarih ve 32203 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra, bu yönetmelik gereği Etik Kurulların yeniden yapılandırılması gündeme gelmiştir.

Bu amaçla, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun izniyle, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu organizasyonunda, Klinik Araştırmalar ve İyi Klinik Uygulamaları Eğitim Programı çerçevesinde 8 Kasım  2023 ve 7 Aralık 2023 tarihinde, “ETİK KURULLARIN YAPILANMASI İÇİN STANDARDİZASYON GEREKLİLİKLERİ  KURSU PROGRAMI” düzenlenmiştir.

Eğitim Programı, yeni yönetmelik ile ilgili değişiklikleri ve bilgilendirmeleri yapmanın yanı sıra, klinik araştırmalarda temel prensipleri ve etik yaklaşımları anlamaya ve değerlendirmeyi de amaçlamaktadır.

İstanbul Tıp Fakültesi Hikmet Koyuncuoğlu Dershanesinde 8 Kasım 2023 ve 7 Aralık 2023 09:00-17:00 saatleri arasında yapılan program İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tufan TÜKEK ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent BAYRAKTAR katılımı; İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ve İÜ Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. Ali Yağız ÜRESİN, Araştırmalar Daire Başkanı Dr. Ecz. Elif İnci ERGÖNÜL ve Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik Araştırmalar Daire Başkanı Fatih TOPUZ’un ve alanda çalışan tecrübeli konuşmacıların sunumlarıyla gerçekleştirilmiştir.

Klinik Araştırma Etik Kurul üyeleri ve üye adaylarına yönelik düzenlenen Eğitim Toplantısı, 8 Kasım’da 80 kişi, yoğun talep üzerine 7 Aralık’ta 50 kişi ile tekrarlanmış ve toplamda 130 kişiye sertifika verilmiştir. Eğitimde sunumların yanı sıra bir atölye gerçekleştirilmiş ve son olarak bir sınav ile başarılı olanlara başarı belgeleri takdim edilmiştir. Eğitimin yüz yüze olması, konuşmacıların ve katılımcıların aktif katılımını arttırmış, çok sayıda soru sorulmuş ve her iki taraftan yapılan katkılar ile tüm katılımcıları tatmin eden bir eğitim gerçekleştirilmiştir.

Program