FDA, narenciyeli spor içecekleri ve gazlı içeceklerde bulunan gıda katkı maddesini yasakladı. Bazı meyve aromalı içeceklerde kullanılan bromlu bitkisel yağ, insanlar için potansiyel olarak zararlıdır.
Gıda ve İlaç İdaresi Salı günü yaptığı açıklamada, artık güvenli olmadığı için bromlu bitkisel yağın gıda ürünlerinde kullanımına izin veren düzenlemeyi 2 Ağustos’tan itibaren iptal edeceğini söyledi.
BVO, yangın geciktiricilerde bulunan brom içeren kimyasal bir bileşendir. ABD’de bazı narenciye aromalı içeceklerde aromanın eşit şekilde dağılmasını sağlamak için küçük miktarlarda BVO yasal olarak kullanılmaktadır.
FDA, Ulusal Sağlık Enstitüleri ile işbirliği içinde yürüttüğü çalışmaların sonuçlarının insanlarda olumsuz etki potansiyeli bulmasının ardından BVO’nun kullanımının güvenli olmadığı sonucuna vardığını söyledi.
Kamu Yararına Yönelik Bilim Merkezi’ne göre BVO, 1970 yılında Birleşik Krallık’ta, ardından 1990’da Hindistan’da, 2008’de AB’de ve 2010’da Japonya’da yasaklandı.
1970 yılında FDA, gıdalarda kullanımının toksisite endişeleri nedeniyle genel olarak güvenli olarak kabul edilmediği sonucuna vardı. Bunun ardından kurum, bir yandan güvenlik çalışmaları yürütürken bir yandan da BVO’yu gıda katkı maddesi olarak düzenlemeye başladı.
Running Point Capital Advisors yatırım sorumlusu Michael Ashley Schulman, “FDA’nın BVO’nun gıda katkı maddesi olarak kullanılmasına izin vermeyen yeni düzenlemesi doğru yönde son derece olumlu bir gelişme”
FDA kurallarına göre, bir şirket herhangi bir üründe bu maddeyi kullandığında, bunu etikette belirtmesi gerekiyordu.
FDA’ya göre zamanla birçok içecek üreticisi BVO’yu alternatif bir içerik maddesiyle değiştirdi.