GAZİ Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İpek Suntar, Gazi Teknokent’te genç girişimcilerin kurduğu, “Fitofarmasist” adlı arama motoru programına destek vermek için programın bilimsel içeriğini hazırladı.
Buna göre tüm tıbbi bitkiler sınıflandırıldı ve hangi bitkinin kaç gramı hangi hastalığa iyi gelir, hangi bitki ile birleştirildiğinde zararlı olur tek tek belirtildi. Konuyla ilgili Gazi Teknokent’teki firma yetkilisi Adil Utku Ertaş Hürriyet’e şunları söyledi:
BİTKİLERE DİKKAT
“Birçok fitoterapist şu anda ülkemizde, dünyada hizmet veriyor ve her geçen gün fitoterapi üzerine eğitim alan hekimlerin sayısı artıyor. Böylelikle bitkilerle tedavi belirli bilimsel standartlarla hekim ve eczacı eşliğinde yapılır hale geliyor. Fitoterapötik ürünler, kullandığımız ilaçlar gibi bazı durumlarda yiyeceklerle, diğer ilaçlarla ve diğer fitoterapötik ürünlerle etkileşim içine girerek istemeyen etkilere yol açabilir. Bunun önüne geçilmesi için öncelikle tedavi olurken eğer varsa kullandığımız bitkisel ürünleri doktorunuza söylemeniz gerekir ki istenmeyen etkiler ortadan kaldırılabilsin.
…………….
Arama motorundan bilgiler
– Keten tohumu müsilajca çok zengin olduğu için birlikte alındığı ilaçların bağırsaktan emilimini engelleyebilir veya geciktirebilir. Fitoöstrojenik etkili bileşikler olan lignanları taşıdığı için hormon ilaçları ile etkileşebilir.
– Melisa (Melissa officinalis L.) yaprakları çay halinde (1.5-4.5 g) hazırlanarak günde üç fincan kadar uykuyu düzenlemek amacıyla tüketilebilir. Tiroit hormonunu inhibe edebilme potansiyeli nedeniyle, tiroit problemi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
– Meyan ve preparatları 4 ile 6 haftadan fazla tüketilmemelidir. Kalp, böbrek, diyabet ve hipertansiyon hastaları ise tedbiren yüksek dozda meyan preparatlarından kaçınmalıdır.
http://www.milliyet.com.tr/bitkilerin-guvenli-kullanimi-icin/metin-uyar/cumartesi/yazardetay/01.09.2018/2733798/default.htm
https://fitofarmasist.com/