Eczacılık ve İlaç Derneği (EİDER) tarafından geçtiğimiz yıl, 15-17 Eylül 2017 tarihlerinde, I.sinin düzenlediği ‘Fitovizyon Doğal Yaşam ve Sağlık Ürünleri – Fitoterapi, Aromaterapi ve Kozmetikte Yenilikler Kongresi’nin II.si 23 ile 25 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul’da 700 katılımcı ile doğal beslenme, yaşam ve sağlık ürünleri konusunun tüm boyutlarıyla masaya yatırılmasıyla gerçekleştirildi.
Türkiye’de bu alanda, sağlık profesyonelleri ile sektörde hizmet veren firmaları buluşturarak bir ilki gerçekleştiren “Fitovizyon Doğal Yaşam ve Sağlık Ürünleri – Fitoterapi, Aromaterapi ve Kozmetikte Yenilikler Kongresi” ile doğal ve bitkisel kaynaklı sağlık ürünlerine ilgi gösteren, sağlık alanındaki tüm paydaşları bir araya getirdi.
FİTOVİZYON’a katılım gösteren akademisyenler, uzman hekimler, eczacılar, diyetisyenler ve diğer sağlık profesyonelleri; bitkisel tıbbi tedavi ve ürünler konusunda (Fitoterapi, Aromaterapi, Doğal ve Bitkisel hammaddeler, besin destekleri, kişisel bakım ve kozmetik ürünleri) tüm yönleriyle bilimsel bilgileri ele aldılar ve bir vizyon oluşturdular. Böylelikle kongre katılımcıları, hem bilimsel gerçek bilgiye ulaşırken hem de Ülkemiz piyasasında yer alan ürünleri yakından tanıma fırsatı bulmuştur.
Kongrenin açılışında konuşan Dr. Hakkı Gürsöz de bitkisel ürünlerin ve bu ürünlerle tedavinin, dünyada gelişen bir alan olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
“Dünya nüfusunun yüzde 80’i fitoterapi ürünlerini kullanıyor. Ürün sayısıyla birlikte bu alanda faaliyet gösteren kurum sayısı da artıyor. Dünya Sağlık Örgütü Yürütme Kurulu’nda yer almamdan dolayı da dünya gündemini yakından takip etme fırsatım oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün de bitkisel ürünlere ilgisi artmış durumda. Bu alanda ülkelere ve devletlere destek sağlıyorlar. Dünyada bu tür gelişmeler olurken ülkemizde de birtakım gelişmeler yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı olarak, 2014’te ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği’ni yayınladık. Dolayısıyla ülkemiz adına önemli ve kritik bir kilometre taşı niteliğinde bir çalışma oldu. Öte yandan bizim bu adımımıza karşılık Bezmialem Vakıf Üniversitesi, ilk Fitoterapi Merkezi’ni kurarak, bu konuda öncü üniversite oldu. Bitkisel ürün alanında yapılan çalışmaların takipçisi ve destekçisiyiz, olmaya da devam edeceğiz.”
Gürsöz, yapılan tüm çalışmalar sonucunda ruhsatlı bitkisel ürün sayısını yüzde 300 artırdıklarını sözlerine ekledi.
“Dünyada ve ülkemizde bitkisel ürünler giderek önem kazanıyor”
Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu da dünyada ve Türkiye’de bitkisel ürünlerin giderek önem kazandığını vurgulayarak, “Ülkemiz, bitki örtüsü, endemik bitki türleri ve çeşitliliği açısından ciddi bir potansiyele sahip. Bitki konusunun bilimsel, akılcı biçimde ele alınması güncel ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir. Ülkemiz kaynağının ekonomiye kazandırılmasında, araştırma merkezlerince yapılacak Ar-Ge çalışmaları ve projeler önem arz ediyor. Bizler, Bezmialem Vakıf Üniversitesi olarak, 2015’te Fitoterapi Merkezimizi kurduk ve emsal niteliğinde çalışmalarımıza başladık. Bununla birlikte bitkisel ürünlerin standardizasyonu ve kalite kontrolleri noktasında önemli bir ihtiyacı karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kongre bilimsel Kurulu Başkanı Profesör Doktor Murat Kartal ve zengin konu&konuşmacı içeriğiyle başarılı bir kongre gerçekleşti.
Kongrenin son gününde aromaterapi konusu aktarıldı; Eczacı Aslı Yazıcıoğlu GETAT içinde Aromaterapinin yeri ve etkinliği konusunu sunarken aromaterapinin neden bu kadar popüler olduğunu ;
Uçucu yağların farklı ürünler ile birlikte formüle edilebilmesinin kolaylığı,
Evde kullanılabilecek bir ortam kokulandırmasından
Bir cilt bakımı ürünü veya bir banyo ürüne kadar
İsteyen herkesin Uçucu yağları ulaşabilmesi,
Aromaterapinin “kendini iyi hisset” uygulamaları ile olan bağlantısı
Bugünün modern toplumu da ihmal edilen “koklama” ve “dokunma” duyularına hitap etmesi
Uçucu yağların kanıtlanmış terapötik etkileri
olarak belirtti.