“Fear of missing out” yani Gündemi kaçırma korkusu anlamındaki sözcüğün baş harflerinden Türetilmiş FoMO terimi Sıklıkla haberleri ve Gündemi sürekli takip etme hastalığı olarak tanımlanır.
Psikolog Begüm Özkaya; kişinin sosyal medyayı temel ihtiyacı konumuna getirdiğini vurgulayarak, “Fomo hastalığının belirtilerine bakacak olursak, kişi sosyal medya hesaplarını sürekli kontrol etmeye başlıyor, gönderilerden ilk benim haberdar olmam gerekiyor gibi bir mantıkla işte instagrama bakıyor, instagramdan twittera, twitterdan facebooka bir dürtü haline ve merak konusu haline geliyor sosyal medya. Aynı zamanda kişi sosyal medyayı temel ihtiyaç konumuna getiriyor, yemek yemiyor sosyal medyaya giriyor, uyku uyumuyor sosyal medyaya giriyor.
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/587180.aspx
“Z kuşağında fomo hastalığının görülme ihtimali daha fazla”
Kişilerin kendilerini beğenmemeye başladıklarını söyleyen Özkaya,” Aynı zamanda kişi tabletimin, telefonumun, bilgisayarımın şarjı bitecek diye bir korku yaşıyor. Çünkü sosyal medyaya giremedikleri zaman hayatlarından kopacaklarmış gibi bir algı oluşuyor. Bununla birlikte genellikle fomo hastalığı hiperaktif bir dürtü bozukluğu yaşayan insanlar da daha fazla karşımıza çıkıyor.
Cinsiyet ayrımı olmaksızın hem kadınlarda, hem erkeklerde fomo hastalığı görülüyor. Ve Z kuşağında yani 90 doğumlu kişiler de fomo hastalığının görülme ihtimali daha fazla oluyor” İfadelerini kullandı.
Depresyona yakalanma riski fazla
Fomofobik kaygılarla hayatlarını zehir edenler, yaygın ruhsal sorunlara da yol açmaktadır. Teknolojik cihaz kullanma saatlerine göre depresyona yakalanma oranları şöyledir:
6 saatten fazla kullananların yüzde 83’ü, 4-6 saat kullananların yüzde 50’si, 2-4 saat kullananların yüzde 21’i, 1-2 saat kullananlarda yüzde 14’ü depresif bir yaşam sürdürmektedir.
https://www.cnnturk.com/teknoloji/fomo-nedir
Sosyal medya kullanımıyla ortaya çıkan 21 hastalık
1- Herhangi bir şey olduğunda, telefonunu sesli uyarılar alacak şekilde ayarlayanlar
Planlarınızı önceden sabote edebilir de.
2- Hesaplarında kendilerini sosyal medya gurusu ilan edenler
3- Bütün hayatını Twitter’da 140 karaktere sığdırmaya çalışan tipler
4- Karşı tarafa cevap vermek için en az onun kadar bekleyenler
5- Check-in kralı olanlar
Mutlaka lider onlar olmalı.
6- Gönderiyi ilk beğenen olmak için telefon elinde uyuyanlar
Bir de Facebook postlarına ilk yorumu yazmak için çaba sarf edenler var.
Sizi Mark Zuckerberg’e havale ediyorum.
7- Sosyal medya platformları çöktüğünde bir köşeye gidip ağlayanlar ya da o anda yemek fotosunu paylaşamadığı için öfkeden kuduranlar
9- Ortamda havalı görünmek için telefonuna bildirim gelmese de çıkarıp onunla meşgulmuş gibi takılanlar
10- Gördüğü yazım yanlışını düzeltmezse kan kaybından ölecek gibi olanlar
tamamı için kaynağa bakınız