Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, geceleri ışıklı bir odada uyumanın kişinin kalp sağlığına zarar verebileceğini buldu. Araştırmada sadece bir gece bile hafif aydınlatılmış odada uyumanın gece boyunca nabzı arttırdığını ve sabahları insülin direncinde yükselmeye neden olduğunu buldu. Oğuz Sezgin-Gerçek Bilim
Daha önceki çalışmalarda gece ışığının sirkadiyen ritmi nasıl bozduğunu ve bu bozulmaların kişinin kanser , kalp hastalığı ve obezite riskini artırabileceğine odaklanılmıştı.
Yeni araştırmada ise 20 sağlıklı genç yetişkin alınarak 2 gruba ayrıldı. Bu gruplardan birincisi 2 gece loş ışıkta (3 lüks), diğer grup ise bir gün zayıf ışıkta, ikinci gün orta ışıkta (100 lüks) uyku laboratuvarına alındı.
Araştırmanın yardımcı yazarı Daniela Grimaldi, daha parlak ışığa maruz kalan katılımcılarda nabzın arttığını gözlemledi. Gece boyunca kalpte artan stres, kişinin kardiyo-metabolik sağlığını uzun süreçte bozuyor olabilir.
“Orta ışıklı odada uyuyanların kalp hızının arttığını gösterdik. Uyuyor olsanız bile otonom sinir sisteminiz aktif oluyor ki, bu oldukça kötü. Genelde kalp hızı ve diğer kardiyovasküler parametreler gece boyunca düşük ve gündüzleri yüksektir,” diyor Grimaldi. Ayrıca araştırmacılar orta ışıkta uyuyanların insülin direncinin yükseldiğini gözledi. Araştırmanın kıdemli yazarı Phyllis Zee, elde edilen bu bulguların gece ışığı maruziyetinde gözlenen yüksek diyabet görülen araştırmalarla ilişkili olabileceğini düşünüyor. “Buna neyin neden olduğunu açıklamada gösterdiğimiz mekanizma temel olabilir. Bu mekanizmasnın glukozu regüle etme kabiliyetinizi etkilediğini gösterdik,” diye ekliyor Zee.
Orta ışıkta kardiyometabolik değişimler olmasına rağmen iki ışık koşulu arasında uyku kalitesine dair sübjektif farklar görülmedi. Ayrıca iki uyku koşulu arasında melatonin salgısında da fark görülmedi. Bununla beraber araştırmacılar daha parlak ışık altında bölünmüş uykuda da artma görülmediğini belirtiyor. Uyku mimarisine dair en büyük fark ise oda ışığı altında, N2 periyodunda büyük bir artış gözlenirken, SWS(yavaş dalga uykusu) ve REM uykusu yüzdesinde düşüş olmasıydı.
Zee, bu çalışmanın oldukça küçük olmasına rağmen, oda ışığı maruziyetinde oluşacak fizyolojik değişimlerin hemen fark edilemeyeceğini belirtiyor. Zee gece ışığının olabildiğince zemine yakın tutulmasını ve beyaz veya mavi ışıktan kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Çünkü beyaz veya mavi ışık oldukça uyarıcı özelliğe sahiptir.
Araştırma PNAS dergisinde yayınlandı. Kaynak: Northwestern University
https://www.gercekbilim.com/geceleri-isikli-uyuma-insulin-kalp-sagligina-zarar/ .