Yeni yapılan bir araştırmaya göre, gece boyu uyanık kalmanın depresyonu azalttığı bulundu.
ABD Pensilvanya Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, psikiyatrik veya duygudurum bozuklukları öyküsü olmayan 54 ve majör depresyonu olan 30 kişinin beyin fonksiyonlarını haritalamak ve ölçmek için fonksiyonel MRI kullandı.
Depresyon öyküsü olmayanlardan 16 kişi kontrol grubuna alındı ve testler arasında iyi bir gece uykusu verildi. Teşhis olsun ya da olmasın diğer ikinci bir guruba ise egzersiz ve kafein veilmeyerek gün doğana kadar okuma, bilgisayar oyunları oynama, televizyon izleme verildi.
Araştırmacılar, majör depresyonu olan 30 hastanın 13’ünde uykusuz gecenin ardından ruh halinde bir yükselme olduğunu tespit ettiler. Depresyonu olmayanlar üzerinde yapılan bir duygudurum testinin sonuçunda ise genellikle uykudan yoksun bırakıldığında çoğu kişinin yaşadığı yorgun huysuzluğu yansıtıyordu.
Görüntüleme verileri, bu karşıtlığın ardındaki olası bir açıklamayı ortaya çıkardı. Amigdala ile beynin ön singulat korteks adı verilen bilişsel ve duygusal bölgeleri arasındaki bir köprü arasındaki bağlantılar, ruh sağlıkları ne olursa olsun, ruh halleri düzeldiği bildirilen kişilerde gelişmiş görünüyordu.
İki gece uykusuzluğa yenik düştükten sonra bile, iki bölge arasındaki bu bağlantı nispeten güçlü kaldı.
Bu, sık uykusuz gecelerin herkes için mutlaka iyi bir fikir olduğu anlamına gelmez, uyku bozukluğu yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha yüksek bunama riskleriyle bağlantılıdır.Vücut saatini bozmak sağlığımıza, sosyal yaşantımıza ve iş günümüzün zararına olabilir.
Enhanced amygdala–cingulate connectivity associates with better mood in both healthy and depressive individuals after sleep deprivation
Sleep loss is a public health epidemic which impairs mood and well-being of billions of people over the world. However, sleep deprivation also induces a rapid and effective mood improvement in a subset of patients with depressive disorder. The amygdala is a pivotal brain region affected by depression. Here, we show that one night of total sleep deprivation enhanced amygdala connectivity to the anterior cingulate cortex which correlated with better mood in both healthy and depressed individuals. This study highlights the key role of amygdala–cingulate circuit in bad mood regulation in both healthy and clinical populations. Our findings might have implications for the development of fast and unique antidepressant interventions.