New Mexico Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi’nden oluşan ekip, kötü’ kolesterolü yüzde 30 oranında düşürebilen bir aşı geliştiriliyor.
Ekip, fareler ve maymunlar üzerinde yapılıkları testlerde, proprotein konvertaz subtilisin/keksin tip 9 (PCSK9) adı verilen ve proteine sahip olduğu bilinen bir proteini hedef alarak LDL düzeylerini azaltmayı başardı.
A virus-like particle-based bivalent PCSK9 vaccine lowers LDL-cholesterol levels in non-human primates
Ekip de yer alan Bryce Chackerian, “Aşı bulaşıcı olmayan bir virüs parçacığına dayanıyor. Bu sadece bir virüsün kabuğu ve öyle görünüyor ki, bu virüs kabuğunu her türlü farklı şeye karşı aşı geliştirmek için kullanabiliriz.”
Karaciğer hücrelerindeki özel reseptörler, LDL’leri güvenli bir seviyede tutmaktan sorumludur, ancak PCSK9’un fazlalığı bu reseptörlere zarar verebilir, bu da reseptörlerin daha az etkili olması ve kanda daha fazla kötü kolesterolün bulunması anlamına gelir.
Genetik, diyet ve diğer çeşitli faktörler vücuttaki PCSK9 üretimini etkileyebilir. Burada, PCSK9’un küçük parçalarının bulaşıcı olmayan virüs parçacığı ile birleşimi, PCSK9 proteinini hedef alan ve nötralize eden bir bağışıklık sistemi tepkisinin tetiklendiği anlamına geliyor.
Araştırmacıların geliştirdiği aşının kötü kolesterolü yüzde 30’a kadar azaltabildiği gösterildi.
Ekip aşının insanlarda denemeler yapılacağını ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu beirttiler.
The Future of Heart Health: UNM Researcher Develops Vaccine to Lower Cholesterol
A new vaccine developed by researchers at The University of New Mexico School of Medicine could be a game-changer, providing an inexpensive method to lower “bad” LDL cholesterol, which creates dangerous plaques that can block blood vessels.