Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma bilim insanlarının yaşlanmayı geri çevirebileceğini ileri sürdü.
faruk Can/ Euronews
Araştırmaya katılan gönüllülere bir yıl boyunca değişik ilaçlardan oluşan bir karışım verildi ve bir yılın sonunda bu kişilerin biyolojik yaşlarının 2,5 yıl gerilediği tespit edildi. Bu sürede katılımcıların genomları üzerindeki izler ve bağışıklık sistemlerinin gelişme kaydettiği gözlendi.
Bilim insanları çalışmanın sadece 9 kişi gibi sınırlı sayıda katılımcı ile yapıldığına ve bir kontrol grubu olmadığına dikkat çekerek kesin sonuçlara ulaşmak için henüz erken olduğunu belirtiyor. Yine de daha geniş deneylerle bu çalışmanın işe yaradığı kanıtlanabilirse insan sağlığı açısından bir devrim sağlanabilir.
Araştırma sürecinde katılımcılara bir büyüme hormonu ve iki diyabet ilacı verildi ve daha sonra bu kişilerin epigenetik saatleri takip edildi.
Bir organizmanın DNA’sındaki kimyasal değişimler epigenetik saatler tarafından ölçülüyor. Bir insan yaşlandığı sürece DNA’sına kimyasal modifikasyonlar ve etiketler ekleniyor. Bu eklere ve izlere bakılarak kişinin biyolojik yaşı ölçülebiliyor.
Araştırmanın ana hedefi büyüme hormonlarını vücudun bağışıklık sistemini destekleyen timüs bezine etkisini ölçmekti. Fakat araştırmacılar ikincil amaç olarak biyolojik saatleri kontrol etmeyi düşündüler.
Araştırma sonuçlarını incelerken Profesör Horvath farklı yaşlardaki katılımcıların tamamının biyolojik yaşlarının gözle görülür bir şekilde azaldığını farketti.
Şimdi bilim insanları aynı çalışmayı farklı yaş grubu, etnik köken ve cinsiyetten daha fazla insan üzerinde bir kontrol grubu eşliğinde yaparak benzer sonuçları elde etmeyi ümit ediyor.