Araştırmacılar, insan sütü oligosakaritlerini üretecek şekilde bir bitkinin genetiğini değiştirerek bebek mamasını sürdürülebilir bir yöntemle zenginleştirdi. Anne sütü yaklaşık 200 farklı HMO içerir.
Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesinden araştırmacılar, tütün bitkisinin yakın akrabasını, insan anne sütünde bulunan besin maddelerini dışarı pompalayacak şekilde genetik olarak tasarladılar.
Çalışmanın arkasındaki ekibe göre teknoloji, emzirmenin sağlığa faydalarını daha yakından taklit eden bebek formülü sütünün önünü açabilir.
Bebek bağışıklık sistemine fayda sağlıyor
Çalışma, genetiği değiştirilmiş Nicotiana benthamiana’nın, sağlıklı bağırsak bakterilerini artıran ve bebek bağışıklık sistemine fayda sağlayan, insan sütü oligosakkaritleri (HMO’lar) adı verilen karmaşık şekerler üretebildiğini gösterdi.
Bilim insanları, bitkilerin monosakkaritler adı verilen basit şekerleri, karmaşık şekerleri oluşturan geniş dallı zincir dizilerine bağlamaktan sorumlu olan şeker üretim makinesini yeniden programladılar.
Bilim adamları, temel şekerleri çeşitli HMO’lara birleştirmek için gerekli olan spesifik enzimleri üretmek üzere tasarlanmış genleri eklediler. Genetiği değiştirilmiş bitkiler bilinen 11 HMO üretti.
İnsan sütü oligosakaritlerinin üç ana grubu yapıldı
Çalışmayı yürüten biyolog Dr. Patrick Shih “İnsan sütü oligosakaritlerinin üç ana grubunu da yaptık. Bildiğim kadarıyla, şimdiye kadar hiç kimse bu üç grubun tamamının aynı anda tek bir organizmada oluşturulabileceğini göstermedi”
Bu, bebeklerin daha az enfeksiyona sahip olmasıyla ilişkilendirilen ancak mikrobiyal fermantasyon yöntemleri kullanılarak büyük miktarlarda yapılamayan LNFP1 adı verilen bir bileşiği içeriyordu.
Ekip, yaklaşımın bebekler için daha sağlıklı ve daha uygun fiyatlı formüllere veya yetişkinler için daha besleyici süt içermeyen bitki sütüne yol açabileceğini belirterek, HMO bazlı ilaçların potansiyelini araştırıyor.