Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gen düzenleme teknolojisinin standartlarını belirlemek için harekete geçti.
Euronews haberine göre; Son yıllarda bilim dünyasında tartışılan yöntemin ‘istenmeyen sonuçları’ olabileceğini kaydeden kurum, uzmanlardan oluşan bir ekibin etik ve güvenlik konularında bir yol haritası çıkaracağını duyurdu.
Geçtiğimiz hafta Çinli bir bilim insanının CRISPR/Cas9 aracını kullanarak dünyanın ilk genetiği düzenlenmiş bebeklerinin doğduğunu açıklamasının ardından; Pekin yönetimi bu yönde yapılan araştırmaları geçici olarak durdurmuştu.
Gen düzenlemede devletler birlikte çalışacak
DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu konuda sağlıklı çalışma yapmak için üye devletlerle işbirliğine gireceklerini söyledi: “Gen düzenlemenin istenmeyen sonuçları olabilir. Bu keşfedilmemiş bir alan. Konuya ciddiyetle yaklaşılmalı. Dünya Sağlık Örgütü uzmanları bir araya getiriyor. Çalışma grubu açık ve şeffaf bir şekilde konuyu araştıracak.”
Çinli bilim insanı He Jiankui’nin genetiğine müdahale ettiği ikizler bu ay dünyaya geldi.
Tüp bebek tedavisi sırasında bazı embriyoların genetiğini değiştiren Jiankui, kullandığı yöntemle AIDS hastalığıyla mücadele kapsamında HIV virüsünün etkisiz hale getirildiğini savunuyor.
Bu alanda yapılan bilimsel araştırmalarda doğan çocukların ciddi genetik hastalıklara yakalanma ihtimali olduğunun altı çiziliyor.