Yeni yapılan bir araştırma, ETS1 proteinini etkileyen küçük genetik farklılıkların, bir bireyin alerjiye duyarlılığını nasıl etkileyebileceğini ortaya koyuyor.
Bu küçük genetik değişiklikler, alerjik reaksiyonlarda çok önemli düzenleyiciler olan CD4+ T yardımcı hücreleri olarak bilinen bağışıklık hücrelerinin kontrolünde hayati bir rol oynayan ETS1’in üretimini değiştirebilir.
Bulgular, bu bağışıklık hücrelerinin dengesindeki bozuklukların alerjik iltihaplanmalara yol açabileceğini düşündürmektedir. Anlayıştaki bu atılım, kronik alerjik hastalıklarda yeni terapötik müdahalelerin önünü açabilir.
ETS1 proteini, vücudun alerjenlere verdiği yanıtın ayrılmaz bir parçası olan bağışıklık hücreleri olan CD4+ T yardımcı hücrelerinin düzenlenmesinde çok önemlidir. Küçük genetik değişiklikler, ETS1 protein üretimine müdahale ederek potansiyel olarak bağışıklık hücrelerinde dengesizliklere ve alerjik enflamasyona neden olabilir.
Bu araştırma, genlerimiz arasındaki karmaşık ilişkiye ve alerji gibi tek bir gene kadar izlenemeyen, ancak genetik faktörlerin karmaşık etkileşimi olan yaygın hastalıklara karşı duyarlılık hakkında yeni bilgiler sağlıyor.
Bazı insanların neden alerjiye diğerlerinden daha yatkın olduğunu araştıran Pennsylvania Üniversitesi’ndeki Perelman Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, ETS1 adı verilen belirli bir proteini değiştiren genetik farklılıkların vücudumuzun alerjilere verdiği yanıtı nasıl etkileyebileceğini belirledi.
Araştırmacılar, bir hayvan modelinde ETS1’deki küçük değişikliklerin iltihaba neden olan alerjik reaksiyon olasılığının artmasına yol açabileceğini buldular.
Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, alerjilerin ABD’de kronik hastalıkların altıncı en yaygın nedeni olduğunu ve bunun yıllık 18 milyar doları aşan bir harcamayla sonuçlandığını kaydetti.