Ana Sayfa Eczacılık Geri ödeme kapsamından çıkınca fiyat yükseliyor

Geri ödeme kapsamından çıkınca fiyat yükseliyor

TEB, “İlaca erişim temel bir haktır. Kabul etmiyoruz, onaylamıyoruz” diyor. Henüz resmi bir açıklama yapılmadı, ancak eczacı odalarının verdiği bilgiye göre TEB erken davranıp kamuoyuna duyurduğu için SGK, bu hamlesini şimdilik erteledi. Ama 130 ilacı birden ödeme kapsamından çıkarmak yerine, zamana yayarak birkaç ay içinde aşama aşama çıkarılacağı belirtiliyor. DW haberinde;

“Hastaya etken madde yazılsın”

Kırk yıllık eczacı Hüseyin Eryılmaz, hastaya durumu izah ettiklerini söyleyerek “Bazen kızıp ilacı almadan gidenler oluyor. Bazen de sinirli bir şekilde parasını ödeyip alıyor, o zaman da biz üzülüyoruz” diyor. Hastaların “Primimi ödüyorum, sigorta neden karşılamıyor?” diye haklı olarak tepki gösterdiğini anlatan Eryılmaz, eğer varsa muadili olan ilaçları önerdiklerini söylüyor. Ancak genellikle hasta alıştığı ilacı istiyor.

“Mantıklı bir açıklama yapılmadı”

Bedeli ödenecek ilaçlar listesi, zaman zaman SGK tarafından yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği’yle duyuruluyor ve aynı anda sisteme giriyor. Listelerin nasıl oluşturulduğu ise belirsiz. “Bir gün uyandık, bazı ilaçlar ödemeden çıkarılmış” diyen İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Nedenini sorduk, mantıklı bir açıklaması bize bugüne kadar yapılmadı” diyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı başladığından beri finansman sıkıntısı yaşandıkça bazı ilaçlar ödeme kapsamından çıkarılıyor. Aralarında öksürük şurupları, grip ilaçları, ağrı kesiciler, eklem içi sıvı azaldığında yapılan iğnelerin de olduğu pek çok ilaç artık kurum tarafından ödenmiyor.

Ödeme kapsamından çıkınca fiyat yükseliyor

SGK, tüketilen ilacın yüzde 90’ını satın alan kurum. Bu nedenle yüzde 11 ile 40 arasında indirim sağlayabiliyor. Ödeme kapsamından çıkan ilacın fiyatı ise hemen yükseliyor, bu da doğrudan hastaya yansıyor. Alım gücü olmadığı için sıkıntı başlıyor. Satışı düşen firma da sık sık zam talebinde bulunuyor.

Reçetesiz ilaç satışına hazırlık

Eczacıların dikkat çektiği bir başka konu ise reçetesiz ilaç satışı. Bazı ilaçların eczane harici, örneğin zincir marketlerde satışının önünü açmak için hazırlık yapıldığı belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın birkaç yıl önce böyle bir girişimi olmuş, fakat proje rafa kaldırılmıştı. Şimdi yeniden gündeme geldiği ve vitamin grubundan başlayarak bazı ilaçların market veya mağazalarda reçetesiz satılacağı dile getiriliyor. Eczacılar, sağlığı riske atacak bu girişime karşı çıkıyor.

Kur ayarlaması 20 Şubat’ta

Türkiye’de ilaç fiyatlarını belirleyen kur ayarlaması her yıl şubat ayında yapılıyor. Bu nedenle Aralık ayından başlayarak Şubat sonuna kadar pek çok ilacın piyasada bulunmaması sorunu yaşanıyor. Geçen yıl euro kuru 3.40 TL olarak belirlenmiş ve buna göre fiyatlandırılmıştı. Bu yıl 20 Şubat’ta yapılacağı belirtilen kur ayarlamasının 3.85 TL üzerinden olacağı tahmin ediliyor.

 

tamamı için kaynağa bknz