Glokom gözdeki optik sinir hasarlarından kaynaklı olarak göz içi basıncın artmasıyla, zamanla gözdeki boşaltma kanalı tıkanır. Bu nedenle gözün periferik(çevresel) görüşünde bozulma olur, ciddi durumlarda görme kaybı artabilir. POSTEC’den bilim insanları göz içi basıncını otomatik ölçen bir sensör yardımıyla, akıllı ilaç aktarımı yaparak glokomu tedavi edebilen bir lens geliştirdi.
Piyasadaki GİB sensörler göz içi basıncı izleyebilse de, basınç seviyelerine uygun miktarda ilaç aktarım özelliğine sahip değildir. Glokomda GİB’nin hem izlenmesi ve de kontrolü için esnek bir ilaç dağıtım sistemi, kablosuz güç, iletişim sistemi ve uygulamaya özel bir entegre devre çiple birlikte kullanılıyor. Özellikle, GİB sensörü oküler gerilime karşı yüksek hassasiyet , mükemmel kimyasal kararlılık ve biyo-uyumluluk sergilemiştir. Ayrıca esnek ilaç verme sistemi, GİB kontrolü için talep üzerine timolol verilmesini sağlayabilir.
Güney Kore’nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki (POSTECH) bilim insanları, tarafından geliştirilen kablosuz teranostik(hem teşhis hem tedavi için kullanılan) akıllı lens, içi boş altın nanotellerden yapılmış bir GİB(göz içi basınç) sensörünün yanı sıra ilaç içeren bir sistem ve bir entegre devre çipi içeriyor. İkincisi, sensör aracılığıyla GİB seviyelerini izler ve dozunu buna göre artırmak veya azaltmak için dağıtım sistemini tetikleyerek herhangi bir değişikliğe yanıt verir.
Araştırma bulguları Nature Communications dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar glokomlu tavşanlar üzerinde yaptıkları deneylerde teranostik kontakt lensin göz için basıncın gerçek zamanlı ölçümü ve uygun miktarda ilaç salınımının başarıyla yaptığını ortaya koydu.
Yeni akıllı kontakt lensin, kişiselleştirilmiş glokom tedavisinde maksimum verim ve minimum yan etkiyle kullanılabileceğini düşünüyor. Ayrıca geri besleme sisteminin farklı giyilebilir cihazlarda da kullanılabileceği belirtiliyor. Araştırmaya liderlik eden Profesör Hahn, ” Glokom hastalarının uyumunu sağlamak için glokom göz içi basıncının teşhisi ve tedavisi için yeni geliştirilen teranostik akıllı kontakt lensin hızla piyasaya sürülmesini bekliyoruz,” diyor.
Kaynak:https://www.gercekbilim.com/glokom-teshis-ilac-tedavi-bilim-akilli-lens-yapildi/