Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin 31 Mayıs – 4 Haziran’da yapılan yıllık toplantısında sunulan çalışmalarda zayıflama iğnelerinin obeziteye bağlı kanserlerin tedavi ve önlenmesinde kayda değer etkiler yaratabileceği tespit edildi.
JAMA / GLP-1 Receptor Agonists and Colorectal Cancer Risk in Drug-Naive Patients With Type 2 Diabetes, With and Without Overweight/Obesity
34 binden fazla obezite hastasının incelendiği bir araştırmada bu zayıflama ilaçlarını kullananların yumurtalık, karaciğer, pankreas, bağırsak ve meme kanseri gibi obeziteyle ilişkili 13 kansere yakalanma ihtimalinin yüzde 19 daha düşük olduğu bulundu. Ayrıca bu kişilerin, zayıflama iğnesi kullanmayanlara göre 15 yıllık bir süre içinde ölme olasılığının yarı yarıya düştüğü kaydedildi.
Ohio’daki Case Western Reserve Üniversitesi tarafından yürütülen 34.000 kişiyi kapsayan araştırma, GLP-1 reseptör agonistleri (RA) olarak da bilinen iğneleri almayan hastalara kıyasla hastaların 15 yıl içinde ölme ihtimalinin yarı yarıya olduğunu ortaya çıkardı.
Çalışmanın ortak yazarları Dr Cindy Lin ve Dr Benjamin Liu şunları söyledi: “Bulgularımız, GLP-1 RA’lara erken müdahalenin obezite ile ilişkili kanser gelişimini geciktirebileceğini veya önleyebileceğini öne sürerek obezite yönetimi paradigmasını değiştirebilecekleri açısından önemlidir. ” Araştırmacılar, ilaçların sadece insanların kilo vermesine yardımcı olmakla kalmayıp, kanser riskini azaltmasının “birden fazla” yolu olabileceğini de eklediler.
Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) yıllık toplantısında yayınlanan ikinci bir çalışma, kilo verme ilaçlarının meme kanseri hastalarında kanserin tekrarlama riskini azaltabileceğini ve uzun vadeli hayatta kalma umutlarını artırabileceğini ileri sürdü. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden araştırmacılar, aşıların kanserin tekrarlama riskini azaltabileceğini ve hastalığa karşı “yeni bir araç” olabileceğini söyledi.
ASCO’da yayınlanan ve Yale Üniversitesi tarafından yönetilen, yine meme kanseri hastalarını inceleyen üçüncü bir makale, kilo verme ilaçları almanın hastalığın geri gelme şansını azalttığını öne sürdü.
Chicago’da ASCO’da konuşan Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin diyabet, obezite ve metabolizma enstitüsü müdürü Dr. Mitchell Lazar şunları söyledi: “GLP-1 bazlı tedaviler kilo vermede son derece etkilidir ve bu nedenle en iyi yöntemlerden biridir. Kanser sonuçlarını iyileştirdikleri temel mekanizmalar, ürettikleri etkileyici kilo kaybıdır.
“Obezite hem erkeklerde hem de kadınlarda neredeyse tüm kanserler için bir risk faktörüdür. Dolayısıyla obezitenin tıbbi tedavisindeki devrim, yeni kanserleri önleme, mevcut tümörlerin ciddiyetini ve büyüme hızını azaltma ve kansere özgü yeni tedavilerle sinerji oluşturma konusunda muazzam bir potansiyele sahiptir.”
Öte yandan zayıflama iğnelerinin kanserle ilgili etkilerinin sadece kilo kaybından mı kaynaklandığı yoksa bilinmeyen başka faktörlerin mi söz konusu olduğu henüz net değil. Ayrıca bazı araştırmalarda bu ilaçların kanser riskini artırabileceği öne sürülmüştü!