Bilim insanları, özellikle göbek ve kollardaki yüksek vücut yağının Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalık riskini artırdığını, güçlü kas gücünün ise bu riski azalttığını keşfetti.
Dokuz yıl boyunca takip edilen 400 binden fazla katılımcının yer aldığı araştırma, hastalıkların önlenmesinde vücut kompozisyonunun öneminin altını çiziyor ve hedefe yönelik müdahalelerin koruyucu faydalar sağlayabileceğini öne sürüyor.
Araştırmada göbeklerinde veya kollarında yüksek düzeyde vücut yağı depolanan kişilerin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma olasılığı, bu bölgelerde düşük düzeyde yağ bulunan kişilere göre daha yüksek olabilir. Amerikan Nöroloji Akademisi’nin tıp dergisinde yayınlanan çalışma aynı zamanda kas gücü yüksek olan kişilerin bu hastalıklara yakalanma olasılığının kas gücü düşük olan kişilere göre daha düşük olduğunu da ortaya çıkardı.
Araştırmaya ortalama yaşları 56 olan ve dokuz yıl boyunca takip edilen 412 bin 691 kişi katıldı. Çalışmanın başında bel ve kalça ölçümleri, kavrama kuvveti, kemik yoğunluğu, yağ ve yağsız kütle gibi vücut kompozisyonuna yönelik ölçümler yapıldı.
Araştırma sırasında 8 bin 224 kişide başta Alzheimer hastalığı, diğer demans türleri ve Parkinson hastalığı olmak üzere nörodejeneratif hastalıklar gelişti.
Vücut Kompozisyonu ve Hastalık Risk Analizi
Karınlarında vücut yağı yüksek düzeyde olan erkek katılımcılarda nörodejeneratif hastalıklar 1000 kişi yılı başına 3,38 oranında gelişirken, karınlarında vücut yağı düşük düzeyde olanlarda bu oran 1000 kişi yılı başına 1,82 idi. Kadın katılımcılarda bu oranlar yüksek düzeylerde 2,55, düşük düzeylerde ise 1,39 oldu. Kişi-yıllar hem çalışmadaki kişi sayısını hem de her kişinin çalışmada harcadığı süreyi temsil eder.
Yüksek tansiyon, sigara ve içki içme durumu ve diyabet gibi hastalık oranını etkileyebilecek diğer faktörleri de hesaba kattıktan sonra araştırmacılar, göbek yağı yüksek düzeyde olan kişilerin bu hastalıklara yakalanma olasılığının düşük olanlara göre yüzde 13 daha fazla olduğunu buldu.
Hastalıkların Önlenmesine Yönelik Sonuçlar ve Öneriler Kollarında yüksek düzeyde yağ bulunan kişilerin hastalıklara yakalanma olasılığı, düşük düzeyde kol yağına sahip olanlara göre yüzde 18 daha fazlaydı.
Kas gücü yüksek olanların hastalıklara yakalanma olasılığı, kas gücü düşük olanlara göre yüzde 26 daha azdı.
Bu vücut kompozisyonları ile nörodejeneratif hastalıklar arasındaki ilişki, kalp hastalığı ve felç gibi kardiyovasküler hastalıkların araştırılmasının başlamasından sonra ortaya çıkmasıyla kısmen açıklandı.