Ana Sayfa Tıp&Sağlık Goldenhar Sendromuyla Doğan Berkay’ın Gözündeki Kitle Ameliyatla Çıkarıldı

Goldenhar Sendromuyla Doğan Berkay’ın Gözündeki Kitle Ameliyatla Çıkarıldı

Prof. Dr. Safiye Yılmaz

Her 3 bin 500 ile 25 bin bebekten birinde bulunan Goldenhar Sendromu hastalığı ile doğan 8 yaşındaki Berkay, sağ gözünde her geçen gün büyüyen ve görmesini bozan kitleden geçirdiği ameliyatla kurtuldu. Riskli ameliyatı başarıyla gerçekleştiren Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Safiye Yılmaz, kitleyi çıkardıklarını Berkay’ın görmesinin iyileşeceğini, okul başarısının da artacağını söyledi. Dr. Yılmaz, sendroma bağlı  Berkay’ın kulak önünde oluşan çıkıntının sağlığı açısından bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Ailesiyle Iğdır’da yaşayan Berkay Kızılkaya’nın sağ gözündeki kitle görmesini gitgide bozmaya başlamıştı. Beyaz renkli kitleyi fark eden ailesi yaptığı araştırma sonucunda İzmir’deki Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz’a ulaştı. Yapılan incelemede gözdeki kitlenin görmeyi bozduğu, yüksek numaralı gözlüklerle bile görmesinin sağlıklı olmadığı sonucuna varıldı. Berkay’ın astigmat rahatsızlığının yüksek numaralı gözlükle de çözülmediğini belirten Dr. Yılmaz, “Gözlük kullanınca Berkay’ın iki gözü arasındaki numara farkı istenilenden çok daha yüksek oluyordu. Hastayı daha detaylı incelediğimizde Goldenhar sendromu rahatsızlığına yakalandığını tespit ettik” dedi.

Riskli Bir Ameliyat

Kitlenin göz dokusuna yapışık olması nedeniyle ameliyatın riskli olduğuna dikkat çeken Özel Ata Sağlık Hastanesinde görevli Dr. Yılmaz , “Kitle göz dokusuna yapışıktı. Gözün delinme riskine karşılık operasyonda sınırları çok iyi belirledik. Çocuğumuzun kitlesini çok iyi bir şekilde temizledik. Ameliyat gayet başarılı geçti. Kitleyi her ihtimale karşı kitleyi patoloji incelemesine gönderdik” diye konuştu.

Okul Başarısı Artacak

Yaptıkları detaylı incelemede çocuğun kulak önünde küçük bir çıkıntısının olduğunu fark ettiklerini anlatan Dr. Yılmaz, “Bu sendrom göz kenarında bir kitleye yol açarken, kulağın ön tarafında çıkıntı, yarık dudak, yarık damak gibi yüz anomalileri ve omurilik anomalilerine yol açabiliyor  Bu çocuğumuzun sadece göz ve kulakta formu vardı. Kulaktaki çıkıntı çocuğu çok fazla rahatsız etmiyor. Sağlık açısında da bir zararı yok” şeklinde konuştu. Dr. Yılmaz, Berkay’ın ameliyattan sonra görmesinin düzeleceğini, buna bağlı olarak okul başarısının da artacağını söyledi. Berkay’ın ailesi çocuklarını Iğdır’da tedavi edecek bir merkez bulamadıklarını, internetten araştırıp buldukları Dr. Safiye Yılmaz’a minnettar olduklarını söyledi. Berkay’ın gözündeki kitlenin vücudu büyüdükçe büyüdüğünü anlatan ailesi, “Çok şükür hocamızın sayesinde sağlığına kavuştu” diye konuştu.