Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Görme Potansiyeli

Görme Potansiyeli

Hayatımızda her geçen daha fazla yer alacak Yapay Zeka nın (AI) başarılı bir hikayesini paylaşan Google dan alıntıdır;

Google’daki bir ekip, diyabette körlüğü engelleme konusunda doktorlara yardımcı olmak için yapay zekayı nasıl kullanıyor?

Google araştırma bilim insanı Varun Gulshan birkaç kritere uyacak bir proje arıyordu.

Proje, Gulshan’ın yapay zeka (AI) algoritmaları geliştirme geçmişini kullanacak ve hem bilim hem de tıp alanında ilgisini uyandıracaktı. Ayrıca proje tercihen Gulshan’ın memleketi Hindistan’daki insanlara yardımcı olacaktı.

Google Hızlandırılmış Bilim (GAS) direktörü Phil Nelson’a e-posta göndererek planları arasında böyle bir proje olup olmadığını sordu.

Birkaç hafta sonra Gulshan kendini Hindistan’daki bir hastaneden gelen ve içerisinde yüzlerce anonim retina taraması bulunan dijital sürücüyü açarken buldu. Nelson, Gulshan’a göre bir projesi olduğunu düşündü ama önce bilmesi gereken bir şey vardı: Bir yapay zeka modeli, bu resimlerden hangilerinin körlüğe yol açan diyabetik retinopati belirtilerini gösterdiğini tanımlamayı öğrenebilir miydi?

“Bu tam da benim becerilerime uygun bir projeydi” diyor geçmişte el hareketlerini tanımak için yapay zekayla çalışan Gulshan. “Bu resimlere baktığımda derin öğrenmenin burada işe yarayabileceğini anladım” diyor. “Derin öğrenmeyi gerçekten de bu sorunlar üzerinde kullanabiliriz diye düşündüm.”

Büyüyen Endişe

70 milyon diyabet hastasının bulunduğu Hindistan’da diyabetik retinopati sorunu gittikçe büyüyor. Hastalık, retinanın arkasında lezyonların oluşmasına yol açıyor. Bu lezyonlar tamamen körlüğe neden olabiliyor. Hindistan’daki diyabet hastalarının yüzde 18’i bu hastalıktan muzdarip durumda. Dünyada, vakaların çoğu ABD, Çin ve Hindistan’da olmak üzere körlük riski taşıyan 415 milyon diyabet hastası olduğu düşünüldüğünde hastalığın küresel bir sorun olduğu söylenebilir.

Ancak iyi haber şu ki kalıcı görme kaybı kaçınılmaz değil. Yeterince erken teşhis konulan hastalarda ilaç, terapi, egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle daha fazla zarar oluşmasının önüne geçmek mümkün.

Karşılaşılan Zorluklar

Diyabetik retinopatide farkındalık büyük bir sorun. Hindistan’ın Chennai kentindeki Sankara Nethralaya Göz Hastanesi’nde retina cerrahı olarak görev yapan Dr. Rajiv Raman’a göre birçok diyabet hastası, hastalığın ilk belirtilerinin ufak tefek görme sorunlarından ibaret olduğunu düşünüyor. Hintçede “retina” için kelime olmadığından, hastalıktan bahsetmek bile başlı başına bir zorluk. “Katarakt için kelimemiz var, glokom için hem Hintçede hem de Tamilcede kelimemiz var, ancak diyabetik retinopatiyi çevirebileceğimiz bir kelime yok” diyor Dr. Raman.

Göz doktorları hastalığı ve düzenli muayeneyle hastalığın ilerleyişinin nasıl izlenebileceğini açıklayabilir. Ancak asıl zorluk risk altındaki hastaları retina muayenesinden geçirmektir. Dünyanın her yerindeki kırsal topluluklarda ileri aşamadaki diyabetik retinopatinin yaygın olmasının asıl nedeni tıp değil altyapıdır. Evden en yakın uzmana gitmek çok uzun sürebilir. Hele birden fazla randevuya gidip gelmek genellikle çok zordur.

“Kırsal kesimlerdeki birçok hastada ileri düzey diyabetik retinopati var, ancak bu kişiler diyabet hastası olduklarını bilmiyorlar”

Başkalarına bakmakla yükümlü olan yoksul hastaların kendileriyle ilgilenmeleri genellikle imkansız hale geliyor. Bunun yerine, diyabetik retinopatinin etkileri göz ardı edilemeyecek hale gelinceye kadar durumla ilgili bir şey yapmıyorlar. O zaman da genellikle iş işten geçmiş oluyor. “Kırsal kesimlerdeki birçok hastada ileri düzey diyabetik retinopati var, ancak bu kişiler diyabet hastası olduklarını bilmiyorlar” diyor Sankara Nethralaya hastanesinin teleoftalmoloji bölüm başkanı Dr. Sheila John. “Görme yetilerini kaybediyorlar. Bazı vakalarda bir gözdeki görme yetisini kaybetmiş oluyorlar, bizim de diğer gözü kurtarmamız gerekiyor.”

Ekibi Kurmak……………

tamamı için kaynağa bakınız

görsel : Google.com

Dr. Rajiv Raman, Sankara Nethralaya Göz Hastanesi’nde Retina Cerrahı
Chennai, Hindistan