Ana Sayfa Tıp&Sağlık Göz Hareketinizdeki Küçük Bir Değişiklik, Alzheimer’ı Belirleyebilir

Göz Hareketinizdeki Küçük Bir Değişiklik, Alzheimer’ı Belirleyebilir

Alzheimer hastalığının erken tespiti için yeni bir yöntem, hastanın gözlerini kulaklarındaki mikrofonlarla dinlemeyi içerebilir.

Hepsi sakcade adı verilen bir göz hareketine bağlı. Alzheimer’ın ilk belirtilerinden biri, göz kürelerinin bu küçük ayarlamalarında ince bir halsizlik ve yanlışlıktır.

 

Tipik olarak sakkadları izlemek için gereken ekipman türü, analizi zorlaştırabilir, ancak vücudun normal işlevlerini dinlemek için tasarlanmış stratejik olarak yerleştirilmiş mikrofonlar bunun yerine hareketleri ölçebilir.

Kanada’daki École de Technologie Supérieure’den elektrik mühendisi Rachel Bouserhal ve ABD’deki Dartmouth Koleji’nden sinirbilimci Chris Niemczak liderliğindeki bir araştırmacı ekibi, 35 Alzheimer hastasında etkinliğini ölçmek için test etmeyi amaçlıyor.

École de Technologie Supérieure’den Elektrik Mühendisi Arian Shami, “Göz hareketleri büyüleyici çünkü insan vücudundaki en hızlı ve hassas hareketlerden bazıları, bu nedenle hem mükemmel motor becerilerine hem de bilişsel işlevlere güveniyorlar” diyor.

Bir görüntünün veya bir sahnenin anlamlı bir görsel resmini oluşturmak için, gözlerimiz bir dizi hızlı, koordineli hareket yapar ve bir seferde onlarca milisaniye boyunca bir noktaya odaklanmalarını düzeltir. Birini okuduğunu ya da REM uykusu sırasında gözlerinin hızlı hareketini gördüyseniz onları görmüş olabilirsiniz.

Bunlar sakkadlardır ve Alzheimer’lı bir hasta için, motor kontrolü bozuldukça küçük hareketler daha yavaş ve daha az doğru hale gelir. İlk başta çok ince, sadece birkaç milisaniye, ancak hastalık ilerledikçe değişiklikler daha belirgin hale geliyor.

Bilim adamları, sakkadik gecikmenin Alzheimer hastalığı için erken bir teşhis aracı olarak potansiyele sahip olduğuna inanıyor, bu da ucuz, invaziv olmayan, ağrısız ve değişen okuryazarlık seviyelerine sahip insanlar için erişilebilir. Ancak göz izleme ekipmanı her zaman taşınabilir veya erişilebilir değildir, bu nedenle araştırmacılar başka bir seçeneğin işe yarayabileceğini düşündüler:

Sakkadlar da dahil olmak üzere gözlerinizin hareketleri kulak zarlarınızda küçük titreşimler üretir. Çoğu insan onları duyamaz çünkü vücut ve beyin onları filtreleyebilir; Aslında, Superior Kanal Dehiscence Sendromu adı verilen nadir bir duruma sahip hastalar kendi göz kürelerinin hareket ettiğini duyabilirler.

Ancak hassas bir mikrofon bu titreşimleri tespit edebilir. Bir teşhis aracı olarak hizmet etmek için yeterli bilgi sağlayıp sağlayamayacaklarını belirlemek için, araştırmacılar Alzheimer hastalığı veya hafif bilişsel bozukluk teşhisi konan 35 hastayı ve göz izleme cihazları ve işitme ile 35 sağlıklı kontrolü donatacaklar.

Bulgularının, sadece Alzheimer’ın daha önce teşhis edilmesi için değil, hastalığın ilerlemesini izlemek için giyilebilir bir aracın geliştirilmesini umuyor. Ve Alzheimer, sakkadik gecikmeyi gösterebilecek tek koşul olmadığından, prensip başka bir yerde de uygulanabilir.

Ekip, çalışmalarını Amerika Akustik Derneği’nin 187. toplantısında sundu.