Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sahra Altı Afrikası’nda ve orta ile yüksek bulaşma oranına sahip diğer bölgelerde yaşayan çocuklarda çocukluk çağı hastalıklarını ve sıtma kaynaklı ölümleri azaltmak için GSK tarafından üretilen sıtma aşısı RTS,S’in yaygın kullanımına onay verdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl Afrika’daki on binlerce çocuğun hayatını kurtarabilecek sıtma aşısıyla ilgili kararını açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, GSK tarafından geliştirilen sıtma aşısının yaygın kullanımına onay verdiklerini duyurdu.
GSK tarafından geliştirilen sıtma aşısı RTS,S veya Mosquirix olarak biliniyor. Geliştirme programının pilot olarak uygulandığı 2019 yılından bu yana Gana, Kenya ve Malavi’de 800 binden fazla çocuğa aşı uygulandı. Klinik denemelerde aşının sıtmaya karşı korumada etkisinin yüzde 39, küçük çocuklardaki ağır vakaları engellemede ise yüzde 29 başarı sağladığı belirtildi.
Geçtiğimiz ağustos ayında Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu (LSHTM) tarafından yayınlanan bir çalışmada ise, RTS,S ve sıtma ilacını birlikte alan çocuklarda hastaneye yatış ve ölüm oranlarının yüzde 70 düşüş sağladığı tespit edildi.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus konuyla ilgili yaptığı açıklamada bunun “tarihi bir an” olduğunu ve geliştirilmesi 30 yıldan fazla zaman alan RTS,S sıtma aşısının halk sağlığında tarihin gidişatını değiştireceğini söyledi.
GSK Küresel Sağlık Sorumlusu Thomas Breuer ise konuyla ilgili şunları söyledi: “GSK olarak, ekiplerimiz ve ortaklarımız tarafından onlarca yıldır geliştirilen çığır açan sıtma aşımız RTS,S’nin artık Sahra Altı Afrikası ve orta ile yüksek sıtma bulaşmasının olduğu diğer bölgelerdeki çocuklara sunulabilmesinden gurur duyuyoruz. Uzun zamandır beklenen bu dönüm noktası niteliğindeki karar, sıtma hastalığının kontrolünde ilerlemenin durduğu bir zamanda bu hastalığa karşı mücadeleyi yeniden canlandırabilir. Hem gerçek dünyadaki kanıtlar hem de klinik deney verileri gösteriyor ki diğer sıtma önleme tedbirlerinin yanı sıra RTS,S aşısı yüz binlerce kişinin hayatını kurtarma potansiyeline sahip.”
GSK, kapsamlı Küresel Sağlık araştırma ve geliştirme programının bir parçası olarak sıtma konusunda aktif araştırmalarına devam ediyor ve yetersiz hizmet alan topluluklardaki sağlık çalışanlarına sıtmayı daha iyi teşhis ve tedavi etmeleri için eğitimler vermekte olan Comic Relief ve AMREF Health Africa gibi ortaklarla birlikte halk sağlığı bilincini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.