DSÖ, ÇİN’DEN GELEN DENEYLERİ YANLIŞLIKLA SAYFASINA KOYDUĞUNU KABUL ETTİ
Dünya Sağlık Örgütü, Çin’den gelen yetersiz ve az kişiyle yapıldığı belirtilen deneyleri ‘yanlışlıkla’ sayfasına koyduğunu resmen kabul etti. Çin tarafından ise bu deneylerin kasıtlı olarak yapıldığı ve koronavirüsü salgınına yönelik üzerinde çalışılan Remdesivir ilacının ön plana çıkmaması için böyle bir propagandaya başvurulduğu açıklandı.
“DÜNYAYA YALAN SÖYLEDİLER
“ABD merkezli ilaç üreticisi Gilead, Çin’in ilacın etkisiz olduğuna ilişkin açıklamasının ve gösterdikleri deneylerin toptan yanlış olduğunu ve dünyaya yalan söylediklerini ifade eden bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Çin’in yaptıkları araştırmalar, ilacın etkisizliği nedeniyle değil, katılımın az olması nedeniyle iptal oldu. Ayrıca yapılan araştırmalar, bir sonuç doğuran araştırmalar değildir” ifadesi kullanıldı.
RESMİ AÇIKLAMA: GERİ ÇEKTİK
Dünya Sağlık Örgütü Basın Sözcüsü Tarik Jasarevic, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çin’in açıklamasının yanlış olduğunu ve hiçbir araştırmaya dayanmadığını fark eder etmez, Remdesivir’le ilgili açıklamamızı geri çektik” dedi. Bu açıklama, TIME dergisi ve TIP bilim dergisi STAT’ta da yer aldı.
Time da çıkan önceki haber:
İlk veriler Remdesivir ile tedavide olumlu değil!
Başlangıçta Ebola’yı tedavi etmek için geliştirilen deneysel bir ilaç olan Remdesivir, bu veya başka herhangi bir hastalık için henüz onaylanmamıştır. Ancak remdesivir’in üreticisi Gilead tarafından yapılan çalışmalar, deneysel ilacın SARS ve MERS’a neden olanlar gibi koronavirüslere karşı etkili olabileceğini göstermiştir
Denemeler sonrasında remdesivirin etkisi olmaması ve denemelerin “yan etkiler” sebebiyle erkenden sonlandırıldığı kaydedildi. Yaşanan bu başarısızlık ise Dünya Sağlık Örgütü’nün kamuya açık olan “klinik denemeler veritabanında” yer aldı. Fakat bu rapor kısa bir süre sonra kaldırıldı.
237 hastanın bazılarına Remdesivir verildi, bazılarına verilmedi. İlacın herhangi bir işe yaramamasının yanı sıra yan etkiler nedeniyle deneme erken durduruldu. 158 hasta Remdesivir ile tedavi edilmeye çalışılırken 79 kişi de plasebo (hastalığa karşı hiçbir etki gösterememek) etkisinde kaldı. İki grup arasında tedavi sürecinde hiçbir değişiklik görülmedi. Remdesivir alanların yüzde 14’ü, almayanların yüzde 13’ü hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Tarik Jasarevic ise bu bilginin kazayla çok erken yüklendiğini söyledi. Jasarevic, “DSÖ uzmanları tarafından hazırlanan taslak bir belge yanlışlıkla yüklendi ve daha sonra kaldırıldı. Belge şu an geniş bir kontrolden geçiyor ve son halinin hazır olmasını bekliyoruz” dedi.
İlacı geliştiren Amerikan şirketi Gilead Sciences ise çalışmanın sonuçlarının yanlış aktarıldığını savunuyor.