Şanlı İlaç Sanayi
Genel Müdür
Gürcan Eralp
W- Değerli Gürcan Bey, Şanlı İlaç Sanayi nasıl kuruldu? Kuruluş ve tarihçesinden bahseder misiniz?
G.E.- İlaç sanayimizin yakın tarihteki ilk devrelerini, kapitülasyonların etkisi altında herhangi bir ruhsata ve kontrole bağlı olmaksızın tamamının yurtdışından geldiği Cumhuriyet öncesi dönem, Kapitülasyonların kalkması ve 1928 yılında 1262 sayılı İspençiyari ve tıbbi müstahzarlar yasası ile devlet kontrolünün ve ruhsat zorunluluğunun oluşturulması ile ilaç sanayinin kuruluşu kararlarının alınmasına etkisi olan Cumhuriyet ve 2. Dünya savaşı dönemi ve 2. Dünya savaşı sırasındaki koşullar sebebiyle yaşanan yokluklar, yerli üreticiyi gayretli ve cesaretli olmaya zorlayan 2.Dünya savaşı sonrası dönemi olarak özetleyebiliriz.
Bu dönemlerde basit solüsyonlar ve kuvvet şurupları gibi basit preparatlar eczanelerde hazırlanmaktaydı.
1946 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Zürih’te ilaç sektöründe deneyim edinen Ecz. Seyit D. Şanlı 1948 yılında eczane ve Şanlı Laboratuvarı’nı kurdu. Bu yıllarda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan kardeşi Dr. Mustafa S. Şanlı da katıldı. 1951 yılında Şanlı Laboratuvarı Kollektif Şti. 1981 yılında ‘Şanlı İlaç Sanayi A.Ş.’’ tüzel kişiliğine geçti.
Analjezik, Antiinflamatuar, Antiromatizmal, Antihiperürisemik, Glukokortikoid, Vitamin kombinasyonları vb. bir çok endikasyona hitap eden reçeteli, reçetesiz kimyasal, jenerik ilaçların üretimi ile genelde Sosyal Sigortalar Kurumu eczanelerine ve kısmen serbest eczane pazarına hitap etti. Ülkemizde değişen ilaç endüstrisi, devletin ilaç politikaları ve S.S.K. eczanelerinin kapanması öngörüleri üzerine 2001 yılında reçeteli, devlet ödemesi olan, jenerik ve oral kullanımı olan 29 kalem kimyasal etken maddeli ilaçlarını üretmeme kararı alarak, 1966 yılından itibaren doğal ve bitkisel içerikli topikal (deri üzerinden uygulanan) , piyasada muadili ve rakibi yok denilebilecek halk arasında Aslanlı Yakı olarak bilinen ‘’Şanlı Kapsikumlu Yakı – Kaplanlı’’ ürünü ile yola devam etmeye karar verildi.
Bu kararla birlikte kurumsal bir yapı ve yönetim oluşturulmasına, topikal, doğal ve bitkisel içerikli tedaviye yardımcı O.T.C., Reçetesiz İlaç, Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün, Tıbbi Cihaz ve DermoKozmetik bakım ürünleri gruplarında AR-GE çalışmaları için alt yapının oluşturulmasına, sektörle ilgili tüm kalite sistemlerinin kurulmasına, ve GMP (Good Manufacturing Practices) sistemine ve yasal mevzuata uygun yeni bir fabrika inşası için çalışmalara başlanmasına karar verildi.
W- İzmir’den kök alan ve genel merkezi İzmir de olan ilaç firması çok az bu durumun size ek bir misyon yüklediğini düşünüyor musunuz ve nitelikli insan kaynağı açısından sıkıntı yaşıyor musunuz?
G.E.- Bilindiği gibi; ülkemizde birçok sektörde de olduğu gibi, sektörün tüm kaynak tedarikleri ve aktörleri İstanbul’da bulunmaktadır. Bunların en önemlisi de nitelikli eleman konusudur. Bizimle aynı yıllarda işe başlayanlar şu anda genelde çok yükseklerde büyük, başarılı firmalardır. Bir kısmı da yok olmuş durumdalar.
Hal böyle iken bir ilaç firmasının İzmir’de kurulmuş olması ve 67 yıldır bu varlığını sürdürmesi kararı, mütevazı ve sağlamcı bir anlayış ile “Ticari iş bir araçtır; güzel, ilkeli, uzun vadeli, kaliteli yaşam amaçtır.” İzmir, Ege anlayışından kaynaklanmaktadır diye düşünmekteyim. Kısaca iş ve yaşam denge meselesi denilebilir.
W- Şanlı İlaç Sanayi olarak yeni projeleriniz mevcut mu? Kısaca bahseder misiniz?
G.E.- 2006 yılında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 5021 m² arsa üzerine günün ve sektörün şartlarına göre modern fabrikamız kurularak, AR-GE çalışmaları sonucu elde edilen ürünler piyasaya sunulmaya başlandı. Son yıllarda TÜBİTAK ile 2 AR-GE, KOSGEB ile 1 AR-GE, 1 endüstriyel uygulama projesi tamamlanmış olup, bu yıl kazanılmış olan Bilim ve Teknoloji Kurumu’nun Tekno Yatırım Projesi devam etmektedir. Bunlar ile birlikte değişik endikasyon ve formlarda reçetesiz ilaç ve bakım ürünleri konularında yoğun ar-ge çalışmalarımız hızla ve kesintisiz devam etmesi en önemli faaliyetidir.
Bu yılın başından itibaren, yine topikal, doğal ve bitkisel bakım kremleri ile ‘’Mediwell‘’ markası altında Kozmetik sektörüne adım atıldı. Başarılı bir kısa dönemden sonra ‘’Mediwell‘’ markasının altında ürünün diğer grubu yıl sonuna kadar piyasaya sunulması için çalışmalar devam etmektedir.
W- Şanlı İlaç Sanayi’nin yurtdışı faaliyetleri mevcut mudur? Dünya pazarındaki yeriniz nedir?
G.E.- 2009 yılından itibaren yurtdışı pazar araştırmalarına başlanarak 8 ülkede distribütörlük oluşturulurken, 6 ülke de distribütörlük ve ilaç ruhsatlandırma çalışmaları devam etmektedir. Dünya pazarında hak ettiğimiz yerimizi almak için yurtiçinde ve yurtdışında sektörel fuarlara katılmaktayız.
Şanlı İlaç Sanayi Yeni Yapılacak Ek Bina ve Üretim Hattı ile giderek büyüyor
Bu günlerde, sektöre özel teşvik paketlerini değerlendirerek artan ürün sayısı, farklı üretim formu ve gelen talepleri karşılamak, devam eden yeni ürün araştırma çalışmalarına hazırlık amaçları ile yeni üretim ek binası, yeni üretim hatları ile ERP, MRP gibi kaynakların ve kurumun otomasyonu konularında 5 yıllık yatırım planları ve projeleri oluşturulmuştur. Önümüzdeki aydan itibaren gerekli faaliyetler başlamış olacaktır.
Genel bir değerlendirme yapmamız gerekirse şirketimiz, geçmiş yılların sağlam temelleri üzerinde, 67 yılın birikimi, son yılların hızlı büyüme verileri, güçlü öz kaynakları, tecrübeli ve eğitimli ekibi, ‘’Şanlı İlaç Ailesi’’ ruhu ve geleceğin ön görüsü ile sektörün küçüldüğü bir dönemde, hak ettiği yere sağlam adımlarla ilerlemektedir.
W- Yeni ürünler için Ar-Ge çalışmalarınız var mıdır ve büyüme stratejiniz sadece kendi markalarınız üzerine mi kurulu farklı ortaklık modellerine açık mısınız?
G.E.- Son 10 yıldır ve kurumsal yönetim tarzını benimsedikten sonra büyüme ivmemiz sektör ortalamalarının çok üstündedir. Bu büyümemizi AR-GE sonucu oluşturduğumuz yeni ürünler ile sağlamaktayız. ‘’Şanlı İlaç Ailesi’’ diye isimlendirdiğimiz ekibin en çok heyecan duydukları ve yaşam tarzı haline gelen araştırma ve geliştirme faaliyetleri olmuştur. Bu heyecanlı aile için de değerli danışman hocalarımız, çalışanlarımız, tedarikçilerimiz, hatta ürünlerimizin kullanıcısı hastalarımız bile var.
Büyüme stratejimiz genel anlamda kendi markalarımız ve kendi üretimimiz üzerine kurulu olsa da, ancak sık sık yurtdışından satın alma teklifleri gelmektedir. Bu tekliflere cevabımız ortak şirket çatısı altında, pazarlarımızda karşılıklı ürünlerimizi sunma, ortaklıkları şeklindedir.
W- Eczanelerden kemoterapi ilaçları da çıkınca eczaneler gelir anlamındaki sıkıntısı daha da artmaktadır, reçeteli ilaç dışı ürünlerin eczane raflarında daha fazla yer alacağı beklentisi büyük bu konuda sizin değerlendirmenizi alabilir miyiz?
G.E.- Biz bu konuda, yani reçeteli ilaç dışı ürünlerin eczacılarımızın en önemli finansman kaynağı olacağını 2001 yılında reçeteli ve geri ödemeye tabi ilaçları üretimi bırakarak; en önemli karlılık kaynağı olacağını da, 2006 yılında bu grupta AR-GE ile inovatif, yeni ürün çalışmalarına hız verdik. Bu ürün grubuna eczacılarımızın ilgisi daha da artacaktır ancak bu konuda alınması gereken tedbirleri de unutmamak gerekir. En önemlisi; pazarın büyümesi ile sektörde, Sağlık Bakanlığı ve GMP mevzuatına kesinlikle uymayan, merdiven altı diye tabir edebileceğimiz üreticiler ve yanıltıcı, sağlıksız ürünler her geçen gün piyasaya çıkmaktadır. Eczacılarımız bu tür ürünleri sorgulamadan raflarına aldıkları takdirde, hem halk sağlığı açısından risk paylaşmış olacaklar hem de gelir sağladıkları bu ürün grubunun güvenirliğinin azalması ile gelir kaybına uğrayacaklarıdır diye düşünmekteyiz.
W- Reçeteli ilaç grubuna tekrar girmeyi düşünüyor musunuz ?
G.E.- Kısa ve orta vadede reçeteli ilaç grubuna dönmeyi düşünmüyoruz.
W- Gürcan Bey, size ve köklü, Şanlı ilaç firmamıza başarılar dileriz,
Gürcan Eralp
1962 Manisa doğumlu
Manisa – Alirıza Çevik İlkokul
Manisa – Atatürk Orta Okulu
Manisa – Manisa Lisesi
9 Eylül Ünv. İşletme Yönetimi 1985 mezun
30 yıldır iş yaşamında yöneticilik ( 11 Safir Tekstil Grubu, 4 yıl Raks Grubu,
15 yıl Şanlı ilaç (Genel Müdür)
2 kız çocuk sahibi