Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Omicron geçirenlerde nefes darlığı gibi solunum sıkıntılarının kendini gösterdiğini belirterek “Hafif geçirenlerde bile bazen uzun süren, kalıcı sorunlar gelişebiliyor” dedi.
NATURE / Heart-disease risk soars after COVID — even with a mild case
Muazzam bir çalışma, bir SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonra kalp krizi ve felç dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskinde uzun vadeli, önemli bir artış olduğunu gösteriyor.
Yeni bir çalışma 1 , hafif bir COVID-19 vakasının bile bir kişinin teşhisten sonraki en az bir yıl boyunca kardiyovasküler problem riskini artırabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, COVID-19’dan iyileşen kişilerde kalp yetmezliği ve felç gibi birçok durumun oranlarının, hastalığı olmayan benzer kişilere göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu.
Dahası, 65 yaşın altındaki ve obezite veya diyabet gibi risk faktörlerinden yoksun olanlar için bile risk yüksekti.
Louis, Missouri’deki Washington Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Ziyad Al-Aly, “Genç ya da yaşlı olmanız önemli değil, sigara içip içmemeniz önemli değil” diyor.
Prof Özlü ‘OMİCRON İLE İLGİLİ NET BİR ŞEY SÖYLEMEM’
Sözcü: Covid-19’un ardından bazı kalıcı hastalıkların ortaya çıktığını fakat Omicron sonrası için henüz net bir şey söylemenin erken olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü
“Çünkü ‘Post Covid’ dediğimiz, Covid sonrası dediğimiz dönem, genelde 3 aydan sonra başlayan durumu temsil ediyor. Omicron geçirenler için henüz daha böyle bir döneme yeni yeni giriyoruz. Dolayısıyla Omicron ile ilgili net bir şey söyleyemem.
Covid durumu, bundan sonrasının en büyük sorunudur. Bunu unutmamak lazım. Akut dönemini bir şekilde atlatıyoruz, geçiyor. Ama bunun uzun vadeli sağlık sistemi üzerindeki yükü çok büyük olacak. tamamı için kaynağa bknz