Yeni bir araştırma, hafta sonları uykularını “telafi eden” kişilerin kalp hastalığı riskinin beşte bir oranında düşebileceğini gösteriyor.
Modern yaşam tarzları, birçok kişinin iş veya okul günlerinde uykusuz kalması ve hafta sonları telafi uykusuyla “telafi etmeye” çalışması anlamına geliyor.
Fuwai Hastanesi, Ulusal Kardiyovasküler Hastalıklar Merkezi, Pekin, Çin, Devlet Enfeksiyon Hastalıkları Laboratuvarı tarafından yapılan çalışmasında, İngiltere Biyobankası projesine katılan 90 bin 903 kişiden alınan verileri kullandı.
Araştırmada, hafta sonları en fazla telafi uykusu alanların, en az uyku alan kişilere göre kalp hastalığı geliştirme riskinin yüzde 20 daha düşük olduğunu gösterdi. Bulgular, Avrupa Kardiyoloji Derneği Kongresi’nin 2024 tarihli çalışmasında yer aldı.
Kalp hastalığı beşte bir oranında düşüyor
Çalışma haftasının talepleri, genellikle okul veya iş programlarından etkilenerek uyku bozulmasına ve yoksunluğa yol açabilir.
Ancak, ESC Kongresi 2024’te sunulan yeni bir araştırma, hafta sonları uyuyarak uykularını ‘telafi eden’ kişilerin kalp hastalığı risklerinin beşte bir oranında düşebileceğini gösteriyor.
Çalışmanın ortak yazarı Yanjun Song, “Yeterli telafi edici uyku, kalp hastalığı riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıdır. Bu ilişki, hafta içi düzenli olarak yetersiz uyku yaşayan kişiler arasında daha da belirginleşiyor.”
Araştırmada, hafta sonu telafili uyku ile kalp hastalığı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için, uyku verileri ivmeölçerler kullanılarak kaydedildi ve en telafili uykudan en azına doğru yaklaşık olarak eşit dört gruba ayrıldı.
Gecede 7 saatten az uyuduğunu belirten kişiler uyku yoksunluğu olarak tanımlandı.
Kohortun geri kalanı zaman zaman yetersiz uyku yaşamış olabilir. Yine de, ortalama olarak, günlük saatleri uyku yoksunluğu kriterlerini karşılamıyordu – yazarlar bunu verilerinin bir sınırlaması olarak kabul ediyorlar. **
Çeşitli kalp hastalıklarının teşhisi
- Hastane kayıtları ve ölüm nedeni kayıt bilgileri, iskemik kalp hastalığı (İKH), kalp yetmezliği (KY), atriyal fibrilasyon (AF) ve felç dahil olmak üzere çeşitli kalp hastalıklarını teşhis etmek için kullanıldı.
- Ortalama 14 yıllık bir takip süresiyle, en fazla telafi edici uykuya sahip gruptaki (dördüncü çeyrek) katılımcıların kalp hastalığı geliştirme olasılığı, en az uykuya sahip olanlardan yüzde 19 daha azdı.
- Günlük uyku yoksunluğu olan hastaların alt grubunda, en fazla telafi edici uykuya sahip olanların kalp hastalığı geliştirme riski, en az uykuya sahip olanlardan yüzde 20 daha düşüktü.
Yapılan analiz, erkekler ve kadınlar arasında herhangi bir fark göstermedi.
Çalışmada “Sonuçlarımız, modern toplumda uyku eksikliği çeken nüfusun önemli bir kısmı için, hafta sonları en fazla ‘telafi’ uykusu çekenlerin, en az uykusu olanlara göre kalp hastalığı oranlarının önemli ölçüde daha düşük olduğunu gösteriyor.” Denildi.