Yeni yapılan bir araştırma, haftada üç kez atıştırmalık olarak havuç tüketmenin genç yetişkinlerde cilt karotenoid seviyelerini belirgin şekilde artırdığı keşfedildi. Havuçlar beta karoten içeren bir multivitaminle eşleştirildiğinde bu fitonutrient seviyeleri daha da arttı.
Birçok meyve ve sebzenin parlak kırmızı, turuncu ve sarı renklerinden sorumlu olan karotenoidler, meyve ve sebze tüketimini ölçmek için ciltte ölçülebilir çünkü diyet bu pigmentlerin tek kaynağıdır. Daha yüksek cilt karotenoid seviyeleri, artan antioksidan koruma ve kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi kronik hastalık riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilidir. Bu belirteç ayrıca iyileştirilmiş cilt sağlığını ve bağışıklık fonksiyonunu yansıtır.
Chicago’da düzenlenen Amerikan Beslenme Derneği’nin amiral gemisi yıllık toplantısı olan NUTRITION 2024’te sunulan çalışmada, araştırmacılar, çalışma için 60 genç yetişkini rastgele, Granny Smith elma dilimleri (kontrol), 100 gram (yaklaşık yarım fincan) bebek havuç, beta karoten içeren bir multivitamin takviyesi veya bebek havuç ve takviyenin bir kombinasyonu olmak üzere dört haftalık bir müdahale alan gruplara ayırdı. Müdahaleden önce ve sonra, çalışma katılımcılarının cildindeki karotenoidleri tespit etmek ve ölçmek için VeggieMeter adı verilen invaziv olmayan bir araştırma sınıfı spektroskopi cihazı kullandılar.
Araştırmacılar, müdahale öncesi seviyelere kıyasla, bebek havuç alan grupta cilt karotenoid puanlarının yüzde 10,8 ve havuç ve takviye alan grupta yüzde 21,6 oranında önemli ölçüde arttığını buldular. Cilt karotenoid seviyeleri kontrol grubunda veya yalnızca takviye alan kişilerde değişmedi.
Samford Üniversitesi’nden Mary Harper Simmons Simmons, “Bebek havuç ve beta karoten içeren bir multivitamin takviyesinin kombinasyonunun cilt karotenoid birikimi üzerinde etkileşimli bir etkiye sahip olabileceğini bulduk” dedi. “Yararlı bir etki elde etmek için, insanlar beta karoten içeren bir multivitamin seçmeli ve haftada en az üç kez bebek havuç yemeyi unutmamalıdır.”
Karotenoid birikimi yalnızca multivitamin takviyesiyle artmadığından, karotenoidlerin gıdadan mı yoksa takviyeden mi geldiğine bağlı olarak nasıl emildiklerinde farklılıklar olabilir. Araştırmacılar bu bulguların ardındaki mekanizmayı araştırmak ve tatlı patates veya yeşil yapraklı sebzeler gibi karotenoid açısından zengin diğer yiyeceklerin etkilerini incelemek istiyorlar.