Kalpten Kutlarız, WinAlly
Sus işareti yapan hemşirenin hikayesi
12 Mayıs Hemşireler Günü tüm dünyada kutlanmakta olup 1964 yılından beri de ülkemizde unutulmamaktadır.
Hastane duvarlarını süsleyen ünlü ‘Sus’ pozunun sahibi Dilek Tunca, yıllarca önce verdiği bir röportajda ‘sus hemşire’ fotoğrafının ortaya çıkışını şu sözlerle ifade etmişti;
Hiç unutmuyorum, 1976 senesinin yazıydı. Turizm işimle ilgili Almanya’dan döndüğüm gün annem söyledi “Seni ajanstan aradılar” diye. İstanbul Reklam Ajansı’ydı, Cağaloğlu’nda. Şimdi kapandı tabii. Hatta döndüğümün ertesi günü çekildi o fotoğraf. Şişli’de yaşıyordum. Babam Subay Emeklisi, annem ise terziydi.
O dönem turizmciydim, aynı zamanda mankenlik yapıyordum. Şimdiki kadar çok manken yoktu. Biz 10-12 kişi kadardık. Simla Kantarcıoğlu, Başak Gürsoy, Fatoş Altınkum’lar filan. Ertesi gün hemen gittim ajansa. Yurtoğlu ilaç firması, hastanelere bir ‘Sus Pankartı’ yaptırmak istiyormuş. Firma beni seçmiş. O zamanlar ‘kast ajansı’ diye bir şey de yoktu. Reklam ajansları birbirine haber verirdi. Bağlı olduğumuz bir ajans da yoktu. Hepimiz birbirimizi tanırdık. Ekspozisyonlara 1-2 kişi çıkardık. Rozet Konfeksiyon için hep beraber çektirdiğimiz fotoğraflarımız da vardır.
20 küsurlu yaşlardaydım. Gündüz çalışırken, 2 saatliğine gidiyorsun. Bir tek katalog çekimleri art arda birkaç gün sürerdi. O da günde 2 saat, dediğim gibi. Çalıştığım turizm şirketi Harbiye’deydi, izin alıp giderdim. ‘Bayan Sus’tan önce de deterjan reklamları vardı. 4 sene oynadım. ‘Bayan Omo’ydum o zamanda. Hayat, Ses Mecmuası’nda çıkardı fotoğrafları. Reklam filmi de çekildi. Hem de ilk renkli reklam filmiydi. Çamaşırları asıyorum. ‘Benim için önemli olan beyazlık’ diyorum.
‘Bayan Sus’ için ajansta bir sürü poz çektiler, sonra arasından da bildiğimiz pozu seçtiler. Set normaldi. 2-3 kişiydik. “Bir tek hastanelere koyacağız, sus işareti yapın” dediler. Reklam ajansının müdürü, bir de kameramanlar vardı. Elbiseyi de Haseki Hastanesi’nin başhemşiresinden ödünç almışlardı.
https://www.superhaber.tv/sus-isareti-yapan-hemsire-hikayesi-fotograftaki-hemsire-kim-haber-197172
Modern Hemşireliğin Kurucusu “Lambalı Kadın”: Florence Nightingale
Florence Nightingale 12 Mayıs 1820 – 13 Ağustos 1910), İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve hemşire. Modern hemşireliğin kurucusudur. Kırım Savaşı sırasında eğitim alan hemşirelerin yöneticisi olarak öne çıkmış, savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakımlarını yapmıştır. Hemşireliğe son derece olumlu bir itibar kazandırmış ve Viktorya kültüründe bir ikon olmuştur. Özellikle gece gündüz demeden yaralı askerlere baktığı için kendisine “Lambalı Kadın” denmiştir.
Son günlerde bazı yorumcular Nightingale’in Kırım Savaşı’ndaki başarılarının medya tarafından abartıldığını, halkın bir kahramana olan ihtiyacının karşılandığını iddia etmiştir. Bununla birlikte, eleştirmenler Nightingale’in başarılarının profesyonelleştirici hemşirelik rollerini belirleyici nitelikte olduğunu kabul etmiştir. 1860 yılında Nightingale, Londra’da St Thomas’ Hospital’da kendi hemşirelik okulunun kurulmasıyla profesyonel hemşirelik vakfının temellerini atmıştır. Dünyada ilk modern sivil hemşire okulu olmuştur ve şu anda King’s College London’ın parçasıdır. Yeni hemşireler tarafından alınan Nightingale Andı ile adı onurlandırılmıştır. Doğum günü her yıl “Uluslararası Hemşireleri Günü” olarak kutlanmaktadır. Sosyal reformları İngiliz toplumunun tüm kesimlerine yönelik sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, Hindistan’daki açlık yardımını savunmak, kadınlara aşırı sert olarak gördüğü fuhuş yasalarını ortadan kaldırma ve kadınların iş gücüne katılımını kabul ettirme şekillerini genişletme çalışmaları olmuştur.
Uluslararası Hemşireler Günü ( IND ) Her yıl uluslararası olarak kutlanan, Florence Nightingale ‘in Hemşireliğe olan önemli katkılarından dolayı kendisinin doğduğu gün 12 Mayıs tarihinde veya bazı ülkelerce 6-12 Mayıs günlerini içeren hafta boyunca kutlanır.
Uluslararası kutlamalar
Avustralya
Yılın Avustralyalı Hemşiresi başkentte özel bir törenle seçilir. Buna ek olarak, Avustralya eyalet ve bölgelerinin her birinde, 12 mayısın olduğu hafta boyunca çeşitli hemşirelik törenleri yapılır.
Çin
Çin hastanelerindeki her hemşire , her yıl Hemşirelik yemini ni okur.
Birleşik Krallık
Her yıl bu tören Londra’daki Westminster Manastırı’nda yapılır. Tören sırasında, Abbey’deki Hemşire Şapeli’nden sembolik bir lamba alınır ve bir hemşireden diğerine, daha sonra da Dekan’a gönderilir ve Yüksek Sunak üzerine yerleştirilir. Bilginin, bir hemşireden diğerine geçişi ifade eder.Her yıl düzenlenen bu törenler Florence Nightingale’in gömüldüğü Hampshire şehrindeki East Wellow ‘daki St Margaret Kilisesi ‘nde doğum gününden sonraki pazar günü yapılır.
ABD ve Kanada kutlamaları (Ulusal Hemşirelik Haftası)
ABD, her yıl 6 Mayıs -12 Mayıs ( Florence Nightingale ‘in doğum günü) arasında Ulusal Hemşirelik Haftası’nı kutluyor . Kanada, Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ı içeren hafta boyunca her yıl Ulusal Hemşirelik Haftası’nı kutluyor. Kanada Sağlık Bakanı, 1985 yılında Kanada’daki Ulusal Hemşirelik Haftası’nı başlattı.
ABD’de, Ulusal Hemşirelik Haftası ilk kez 11-16 Ekim 1954’te Florence Nightingale’in Kırım’a misyonunun 100. yıldönümü nedeniyle gerçekleşti. Başkan Nixon daha sonra 1974 yılında “Ulusal Hemşire Haftası” ilan etti. 1982 yılında Başkan Reagan, 6 Mayıs’ı resmi olarak Ulusal Hemşire Günü veya Ulusal RN Tanınma Günü olarak bilinen “Hemşireler İçin Ulusal Tanınma Günü” olarak resmen öneren bir karar imzaladı. 1990’da Amerikan Hemşireler Birliği (ANA), tatilini 6 Mayıs’tan 12 Mayıs’a kadar kutlayacak olan Ulusal Hemşirelik Haftası’na genişletti.