Yeni bir araştırma, kadınların yaklaşık yüzde 40’ını etkileyen hamilelikte yetersiz uykunun çocuklarda nörogelişimsel gecikme riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.
Annelerde bozulmuş glikoz toleransı gibi faktörlerle birleşen bu etkiler, çocukların sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimini engelleyebilir ve erkek çocuklarda daha belirgin bir etkiye sahip olabilir.
Uykunun Hamilelik Sonuçları Üzerindeki Etkisi
Yeterince uyumayan hamile kadınların nörogelişimsel gecikmeleri olan çocuk sahibi olma riski daha yüksek olabilir.
Kısa uyku süresi (SSD), gecede yedi saatten az uyumak olarak tanımlanır. Hamile kadınlar hormonal değişiklikler, gebelik rahatsızlığı, sık idrara çıkma ve diğer faktörler nedeniyle uyku sorunları yaşayabilir.
Hamile kadınların yaklaşık yüzde 40’ının SSD’ye sahip olduğu bildirilmiştir. Bu kadınların bozulmuş glikoz toleransı, insülin direnci ve gebelik diyabeti riski daha yüksek olabilir ve çocukları da nörogelişimsel gecikmeler yaşama riski daha yüksek olabilir. Bu çocuklar sosyal, duygusal, davranışsal, motor, bilişsel veya konuşma becerilerini daha yavaş geliştirirler.
Association of Maternal Short Sleep Duration With Neurodevelopmental Delay in Offspring: A Prospective Cohort Study
Daha İyi Uykuyla Nörogelişimi Geliştirme
Çin, Hefei’deki Anhui Tıp Üniversitesi ve MOE Yaşam Döngüsü Boyunca Nüfus Sağlığı Anahtar Laboratuvarı’ndan çalışmayı yöneten Dr. Peng Zhu. “Bu çalışma, gebelik sırasında uyku sağlığını yönetmenin gerekliliğini vurgulamaktadır. “Doğum öncesi sağlık sadece anne adayı için değil, aynı zamanda doğmamış çocuğun uzun vadeli sağlığı için de önemlidir”
Araştırmacılar Çin’deki 3 farklı hastaneden 7.059 anne-çocuk çiftinin uyku verilerini analiz etti. Çocukları 6 aydan 3 yaşına kadar gelişimsel gecikmeler açısından taradılar ve anne uyku süresi ile nörogelişimsel gecikme riski arasındaki bağlantıyı analiz ettiler. Ayrıca fetal insülin salgılanmasının istikrarlı bir göstergesi olan göbek kordonu kan serumu C-peptit düzeylerinin rolünü de değerlendirdiler.
Bulgular: Hamilelik sırasında yetersiz uyku çocuklarda nörogelişimsel sorunların artan riskiyle ilişkili olabilir ve bilişsel yeteneklerini, davranışsal gelişimini ve öğrenme yeteneklerini etkileyebilir. Erkek çocukların, anneleri hamilelik sırasında SSD yaşadığında nörogelişimsel gecikmeler açısından daha yüksek risk altında olduğu görülmektedir; bu da cinsiyetin, yavruların doğum öncesi çevresel faktörlere verdiği tepkide önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Gebelik sırasında SSD, annenin glikoz metabolizmasını etkileyebilir ve dolayısıyla fetal gelişim ortamını etkileyebilir.
Göbek kordonu kanındaki C-peptit seviyeleri ile yavrudaki nörogelişimsel gecikmeler arasında pozitif bir korelasyon olabilir ve bu da bir annenin gebelik sırasında glikoz metabolizmasının fetüsün insülin salgılanmasını ve dolayısıyla nörogelişimini etkileyebileceğini gösterir.