Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, hamilelik sırasında asetaminofen kullanımının erken çocukluk dönemindeki dil gecikmeleriyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Çalışma, ilacın hamilelik sırasında hafif ağrılar için kullanılmasında dikkatli olunmasını tavsiye ederken, ciddi ağrı veya ateş durumunda da ilacın gerekliliğini kabul ediyor.
Examining the relationship of acetaminophen use during pregnancy with early language development in children
Çalışma, hamilelik ve çocukluk döneminde çevresel maruziyetlerin çocuk gelişimini nasıl etkilediğini araştıran Illinois Çocuk Gelişimi Çalışması’nın bir parçası olarak gerçekleştirildi.
Dil analizleri, doğum öncesi takip edilen 298 2 yaşındaki çocuğu içeriyordu; bunlardan 254’ü, 3 yaşında daha ileri çalışmada, 2 yaşındaki çocuklar için, ebeveynlerden çocuğun kelime dağarcığı, dil karmaşıklığı ve çocuğun en uzun üç ifadesinin ortalama uzunluğu hakkında rapor vermesini isteyen MacArthur-Bates İletişimsel Gelişim Envanterlerine başvurdu.
Kelime bilgisi ölçümü, ebeveynlerden çocuklarının kullandığı kelimeleri 680 kelimelik bir listeden seçmelerini istedi.
Ebeveynler, dil becerilerini akranlarınınkiyle karşılaştırarak çocuklarını 3 yaşında tekrar değerlendirdi.
Analiz, hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde asetaminofen kullanımının erken dil gelişiminde orta derecede ama önemli gecikmelere yol açtığını gösterdi.
En çarpıcı bulgu, hamileliğin üçüncü trimesterindeki her asetaminofen kullanımının, 2 yaşındaki çocuklarda kelime dağarcığında neredeyse iki kelimelik bir azalma ile ilişkili olması
Ekip, “Bu, hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde hamile bir kişinin 13 kez veya haftada bir kez asetaminofen alması durumunda, çocuğunun 2 yaşındayken o yaştaki diğer çocuklara göre 26 daha az kelime ifade edebileceğini gösteriyor” dedi.
Araştırmacılar, bulguların daha büyük çalışmalarla test edilmesi gerektiğini kaydetti.
Only male children had lower scores in analyses stratified by child sex. Taking more acetaminophen during pregnancy, particularly during the second and third trimesters, was associated with poorer scores on measures of language development when children were 26.5–28.5 and 36–38 months of age.