Belli bir dereceye kadar Mezura kullanılabilse de, şu anda vücudun belirli bölgelerindeki kas boyutunu ve hacmini ölçmenin tek yolu, MRI taramaları. Yapılan yeni bir çalişmada, hastaların kas kayıplarının olup olmadığını kendi kendilerine, istedikleri gün ve saate ölçebilecekleri giyilebilir cihaz geliştirildi.
Hastalar tarafından kullanılabilecek, giyilebilir cihaz tasarladı
Elektrik ve bilgisayar mühendisliği mezunu Allyanna Rice liderliğindeki Ohio Eyalet Üniversitesi’ndeki bilim adamlarından oluşan bir ekip, daha küçük, daha ucuz ve hastalar tarafından kullanılabilen bir alternatif geliştirmek için yola çıktı. Geleneksel bir kan basıncı ölçüm manşonundan farklı görünmeyen giyilebilir bir cihaz tasarladı.
Tasarımda, kumaş üzerine zikzak desenle dikilmiş iletken ipliklerden yapılmış iki elektrik bobinini kullanıld. Bu bobinlerden biri verici, diğeri ise alıcı görevi görüyor. Daha da önemlisi, her sarmal tarafından oluşturulan ilmeğin boyutu (cihaz bir uzuv etrafına sarıldığında) altta yatan kas hacmine göre değişiyor. iletim bobinine zamanla değişen bir akım uyguluyor ve iletim bobininde bir manyetik akı oluşturuyor. Daha sonra alma bobininde bir manyetik akı indükleniyor ve bu akı, alma bobininde ölçebilen bir voltajı indükliyor.
Kıyma ile doldurulmuş 3D baskılı bacak kalıpları üzerinde test edildi
Cihaz ortalama bir insanda baldır kasını simüle etmek için kıyma ile doldurulmuş 3D baskılı bacak kalıpları üzerinde test edildi. Genel uzuv büyüklüğündeki küçük ölçekli değişiklikleri doğru bir şekilde saptadığı ve %51’e kadar kas kaybını ölçebildiği bulundu.
Tasarlanan cihaı, hastaların kendi kendine uygulayabilecegi, yapılan ölçümün ise kaydedecegi belirtildi. Hastaların kas boyutlarını kontrol etmek istediğiklerinde cihazı günlük, haftalık veya aylık olak kullanabilecekleri kaydedildi.