Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Gavi Aşı Birliği ve Sabin Aşı Enstitüsü’nün birlikte yürüttükleri bir araştırmanın sonuçları, pandemi sürecinde dünya çapında en az 68 ülkede düzenli olarak sunulan aşılama hizmetlerinin gerilediğini ve bu ülkelerde yaşayan yaklaşık 80 milyon çocuğun durumdan etkilendiğini gösteriyor. Mart 2020’den beri aşılama hizmetlerinde yaşanan bu gerilemenin, aşılama programlarının genişletildiği 1970’lerden beri görülen en büyük aşı krizi olabileceği belirtiliyor. Aşılama çalışmalarının sekteye uğraması demek milyonlarca çocuğun difteri, kızamık ve çocuk felci riski ile karşı karşıya kalması demektir.
Yıllardır başarıyla yürütülen aşı mücadelesinde elde edilen kazanımların korunması son derece büyük önem taşıyor. Aşılama programları sayesinde çocuklarımız, önlenebilir hastalıklara karşı iyi bir düzeyde koruma altında. Yapılan çalışmalar ışığında elde edilen veriler çocukluk çağı aşıları yapılmadığı takdirde ülkemizde yılda 14 bin 296 kişinin, dünya çapında ise 2,5-3 milyon kişinin hayatını kaybedebileceğini gösteriyor.
Aşılarla önlenebilen menenjit, hepatit, tetanoz, kızamık, verem gibi hastalıkların çocuklarda COVID-19’dan daha ciddi hasarlar bırakabileceği unutulmamalıdır. Türk Eczacıları Birliği olarak pandemi şartlarında dahi aşıların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Ailelere çocuklarının aşı takvimlerine uymaları gerektiğini hatırlatıyor ve varsa eksik aşıların bir an evvel tamamlanması gerektiği çağrısında bulunuyoruz.
Türk Eczacıları Birliği