Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü’nün (EPIC) yayınladığı raporuna göre, fosil yakıtlarının yakılmasından kaynaklanan hava kirliliğinin, küresel yaşam beklentisini sigara, alkol, güvensiz su ve araba kazalarının toplamından daha fazla 2,3 yıl kısaltığı belirtildi.
Geçtigimiz günlerde Endonezya’nın Jakarta kentinde binalar ve otoyollar dumanla kaplandı. 10 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan şehir olan Jakarta, son birkaç hafta içinde sağlıksız seviyelerde hava kirliliğine maruz kaldı; IQAir yakın zamanda bu sıralamada yer aldı. Dünyanın en kirli şehri olarak biliniyor.
Yıllık yayınlanan Hava Kalitesi Yaşam Endeksi raporunda, hava kirliliğinin “insan yaşam beklentisine yönelik en önemli dış tehdit” olduğu ve dünya çapında ortalama insan yaşam süresinin 2,3 yıl azalmasına neden olduğu açıklandı.
Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü, kirli havayı solumanın etkilerini sigara içmek, alkol içmek, güvensiz su ve araba kazaları gibi diğer sağlık riskleriyle karşılaştıran bir rapor yayınladı.
Rapora göre hava kirliliği hepsinden daha zararlı
Aslına bakılırsa, alkol kullanımı veya güvensiz su kullanımından kaynaklanan zararın üç katından, araba kazasında yaralanmaların ise beş katından fazlasına neden olur.
Rapor, dünya çapında tek bir ülkenin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen, 2021 yılında metreküp hava başına 5 mikrogram kirletici (μg/m³) düzeyindeki hava kalitesi ölçütüne ulaşamadığını belirtti.WHO, hava kirliliğinin bu seviyeye indirilmesi halinde ortalama yaşam süresinin 2,3 yıl artacağını hesaplıyor.
Hava Kirliliği Aşırı Sıcaklarla Birleşince Ölüm Riski Artıyor