Bazı uzmanlar sıcak ve nemli havanın virüsün yayılması önünde engellediği görüşünde. Peki bu mümkün mü? Harvard Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi uzmanlarından Profesör Marc Lipsitch’e göre bu sorunun yanıtı “büyük ihtimalle hayır”.
VOA; George Washington Üniversitesi’nden virüslerin çıkış ve yayılmalarının araştırılması konusunda uzman Christopher Mores’a göre ise bu sorunun şu anda net bir yanıtı yok.
Gelecek kış vakalar artarak görülebilir
Corona virüsü de grip gibi havaların ısınmasıyla vaka sayısının düştüğü solunum yolu hastalıklarıyla aynı grupta yer alıyor. Yani sıcak havalarla birlikte vaka sayısında azalma görülmesi bekleniyor. Ancak bu durum virüsün alt edildiği anlamına gelmiyor. Zira uzmanlar Corona virüsünün gelecek kış yine artarak görüleceğini tahmin ediyor.
Bilim adamları bu tür hastalıkların neden mevsimsel olduğunu bilmiyor. Ancak bildikleri bir şey var. O da virüsler kuru havayı seviyor. Yani kış ayları virüsler için ideal yuva. Ancak nemli havanın bir etkisi var mı konusunda emin değiller. Zira Çin’de de, gayet nemli ve sıcak bir iklime sahip Singapur’da da Koronavirüs ü hızla yayılmaya devam ediyor.
Domuz Gribi sıcak iklimlerde daha çok can aldı
Sıcak ve nemli havanın bu tür virüsleri tamamen durdurmadığı yönünde birçok çalışma var. 2009’da domuz gribi olarak bilinen H1N1 salgınına en çok kayıp veren ülkeler Hindistan, Bangladeş, Meksika, Endonezya ve Guetemala gibi sıcak iklimli yerler oldu.
Okulların kapatılması salgının hızını keser mi?
Virüs ve salgınların yaz aylarında azalmasının bir diğer önemli nedeni de okulların tatil olması. Harvard Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Müdürü Mark Lipsitch, grip, suçiçeği, kızamık ve diğer solunum yolu hastalıkların okullar açıkken arttığı diğer zamanlarda azaldığını vurguluyor.
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Jasarevic, koronavirüs ilgili son gelen raporların endişe verici olduğunu belirterek salgınla mücadele için agresif hazırlıkların yapılması gerektiğini söyledi. Jasarevic ayrıca virüsün sıcak havada etkisini kaybedip kaybetmediğinin bilinmesinin henüz mümkün
İklimin virüs üzerinde etkisi olacak mı?
Ancak uzmanlar bunu söylemek için çok erken olduğunu belirtiyor.
Trump geçen ay yaptığı açıklamada “Şimdi bu bahsettiğimiz virüsü hakkında, bilirsiniz, çok sayıda kişi bunun havaların ısınmasıyla nisan ayında geçeceğini” söylüyor demişti.
Toronto Üniversitesi’nden epidemiyolog Colin Furness bunun için şu anda yeterli kanıt olmadığını belirterek “Bekleyip görmeliyiz” ifadelerini kullandı.