Ana Sayfa Tıp&Sağlık Her 10 Kiloluk Artışta, Uyku Apnesi Riski 2 Kat Artıyor!

Her 10 Kiloluk Artışta, Uyku Apnesi Riski 2 Kat Artıyor!

50 yaş yakın obez olmayan kişilerde uyku apnesi görülme sıklığı yüzde 1 ila 4 arasındayken obez olan kişilerde bu oran yüzde 30’ların üstüne çıktığına işaret eden Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Şilek vücut vücutta onun 10 kiloluk artışın da uyku apnesi 2 kat artırılmış uyarında bulunuyor.

OBEZİTE VE UYKU APNESİ BİRBİRİNİ TETİKLİYOR

Son kırk yılda bütün dünyada obezite görülme sıklığında dramatik bir artış gözlendiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Şilek, “yıllardır bu artışın en önemli nedenlerini yüksek kalorili sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olduğunu biliyorduk. Bu uygulamada farklı araştırmalar araştırmalar göster ki obezite görülme sıklığı 50 yaş altı obez olmayan kişilerde yüzde 1-4 çalışan. Obezite ile bu oran yüzde 30-40’a çıkmaktadır. Morbid obez ise bu oran yüzde 50 ila 98 gibi yüksek seviyelere kadar çıkabilir. Uyku önerileri de karbonhidrat eğilimi daha yüksek olduğu için obezite daha riskli daha fazla.Bu da bize obezitenin uyku apnesi için önemli bir risk faktörünü öte yandan uyku apnesi raporunda de obezite riskiyle karşı kalacağını gösteriyor. Yani obezite ve uyku apnesi arasında birbirini tetikleyici kısır bir döngü bulunuyor. ”

AZ VE KALİTESİZ UYKU DA OBEZİTEYE YOL AÇABİLİYOR

Uyku sürenin kısa sürmesi veya uyku kalitesi düşük olması da obeziteye neden olabiliyor. Son yirmi yılda uyku sürelerini değerlendirilen bilimsel çalışmalarda modern sanayileşmiş popülasyonların uyku sürelerini muazzam düştüğü gösterdiği bilgisini veren Dr. Öğr. Üyesi Hakan Şilek, “Bu işe katılan denekler, özellikle karbonhidratlı yiyeceklere daha fazla açlık uyguladı ve karbonhidrat tüketimini tüketimini artmıştır. Burada, uyku yoksunluğunun, aynı enerji miktarlarının uykuda kısıtlanmamış grupta harcanması bekleneceği gibi muazzam bir enerji maliyetini tetiklemediğini ve bunun bir kalorimetresi ile onaylandığını belirtmek önemlidir. ”

YAŞAM TARZINDA DEĞİŞİKLER YAPIN

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Şilek şu önerilerde bulunuyor;

Bireye özel beslenme programı için diyetisyeninizden destek alın

Kafein tüketimini sınırlandırın

Düzenli uyku saatleri için erken yatın, erken kalkın

Sağlıklı beslenmenin yanında sporu hayat tarzına dönüştürün. Yoğun spor yapamıyorum diyenler için düzenli doğa yürüyüşleri de kesinlikle faydalı olacaktır.

Böylelikle vücudunuzun ideal yağ ve kas oranına ulaşmasını sağlayın.