Epilepsi, sinir sistemini etkileyen nörolojik bir durumdur. Epilepsi nöbet bozukluğu olarak da bilinir. Dünyanın bilinen en eski tıbbi durumlarından biridir.
Genellikle bir kişinin en az iki nöbet geçirmesinden sonra teşhis edilir. Epilepside görülen nöbetler, beynin elektriksel aktivitesindeki bozukluklardan kaynaklanır. Epileptik nöbetler bir beyin hasarına veya ailevi bir eğilime bağlı olabilir ancak çoğu zaman nedeni bilinmemektedir.
Beyin, vücudumuzum tüm işlevlerinden sorumludur. Bir nöbet sırasında yaşadıklarınız, epileptik aktivitenin beyninizin neresinde başladığına ve ne kadar yaygın ve hızlı yayıldığına bağlı olacaktır. Bu nedenle birçok farklı nöbet türü vardır ve her insan kendine özgü bir şekilde epileptik nöbet kliniğine sahiptir. Epilepsinin türüne bağlı olarak başlangıç yaşı da değişkenlik gösterir. Bazı epilepsi tipleri kısa bir süre devam ederken, bazı tipler ise tüm hayatınız boyunca devam edebilir.
Dünya çapında 65 milyon insan epilepsi ile yaşamaktadır. Her 100 kişiden yaklaşık beşi hayatlarının bir döneminde epileptik nöbet geçirir ancak bu 5 kişiden dördünde epilepsi gelişir.
Epilepsi hastalarının karşılaştığı en önemli engellerden biri toplum tarafından anlayış ve kabul eksikliğidir. Toplumda hala azalmakla birlikte epilepsiyle ilgili güncelliğini yitirmiş inançlar vardır. Örneğin, birisi bunun bulaşıcı olduğunu veya nöbetlerin bir tür akıl hastalığı olduğunu düşünebilir. Bu yanılgılar eğitimde, istihdamda ve sosyal ortamlarda ayrımcılığa yol açabilir. Bu durum epilepsili kişilerin yararlanabileceği fırsatları sınırlamaktadır.
Epilepsi genellikle epilepsi ilaçları ile tedavi edilir. Bunların antinöbet ilaçlar olarak adlandırıyoruz. Epilepsi ilaçları beyine etki ederek nöbetleri azaltmaya veya nöbetlerin olmasını durdurmaya çalışır. Ancak bazen anti nöbet ilaçlar yeterli gelmediğinde ve epilepsi tipiniz için uygun olduğunda epilepsi cerrahisi, vagal sinir stimülasyonu ve ketojenik diet gibi yardımcı olabilecek başka tedaviler de vardır.
Sonuç olarak; doğru tanı ve tedavi ile çoğu epilepsi hastası normal bir hayat yaşayabilir.
Bunun için Türk Nöroloji Derneği ve Epilepsi Çalışma grubu olarak hem meslektaşlarımızın eğitim ve çalışma koşullarındaki sorunlar ile ilgilenmeye hem de siz hastalarımızın tanı ve tedavi hizmetlerinizde karşılaştığınız sorunların giderilmesi konusunda çalışmaya devam edeceğiz.
Prof. Dr. Kadriye Ağan
Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü