Tulane Üniversitesi’nin yeni bir araştırmasına göre, her gün en az 50 adım atmak ve merdiven çıkmak, kalp hastalığı riskinizi büyük ölçüde azaltığı belirtildi.
Yapılan çalışmada, günde beş kattan fazla merdiven çıkmanın kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 20 oranında azaltabileceğini buldu.
Aterosklerotik kardiyovasküler hastalık (ASCVD), koroner arter hastalığı ve felç ile birlikte dünya çapında morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenleridir.
Tulane Üniversitesi’nin HCA Heyeti Başkanı ve New Orleans’taki Halk Sağlığı ve Tropikal Tıp Fakültesi’nde profesör Lu Qi, “Kısa süreli yüksek yoğunluklu merdiven çıkma, özellikle mevcut fiziksel aktivite tavsiyelerine ulaşamayanlar için kardiyorespiratuar kondisyon ve lipid profilini iyileştirmenin zaman açısından verimli bir yoludur” dedi.
Bu bulgular, genel popülasyonda ASCVD için birincil önleyici tedbir olarak merdiven çıkmanın potansiyel avantajlarını vurguluyor.
450.000 yetişkinden toplanan Birleşik Krallık Biobank verilerini kullanan çalışma, katılımcıların aile geçmişine, belirlenen risk faktörlerine ve genetik risk faktörlerine dayalı olarak kardiyovasküler hastalığa yatkınlığını hesapladı ve katılımcılara yaşam tarzı alışkanlıkları ve merdiven çıkma sıklığı hakkında anket yaptı.
Medyan takip süresi 12,5 yıl olarak belirlenen çalışmada, her gün daha fazla merdiven çıkmanın özellikle daha az duyarlı olanlarda kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı bulundu.
Prof. Lu Qi, daha duyarlı kişilerde artan kalp hastalığı riskinin, günlük merdiven çıkmayla, etkili bir şekilde dengelenebileceğini söyledi.
Prof. Qi, merdivenlerin halka açık olmasını, egzersizi günlük rutinlere dahil etmenin düşük maliyetli ve erişilebilir bir yolu olarak lanse etti. Prof. Qi, “Bu çalışma, özellikle birden fazla ASCVD risk faktörüne sahip kişiler için merdiven çıkmanın ASCVD riski üzerindeki koruyucu etkilerine dair yeni kanıtlar sağlıyor”