Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015 yılında yayınladığı raporda, 800 bin kişinin intihar sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ise 2015 yılında Türkiye’de 3 binden fazla kişin intihar sonucu hayatını kaybetti.. İntihar girişimlerinin ise bu sayının yaklaşık 20 katı olduğu tahmin ediliyor.
Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, kişinin kendi istemiyle hayatına son vermesi olarak tanımlanan intiharların yüzde 90’ının ruhsal bir hastalık nedeniyle oluştuğuna dikkat çekiyor. İntihara yol açan en önemli sebepler arasında depresyon, alkol ve madde bağımlılığı gibi ruhsal hastalıkların yanında ailevi sebepler, yakın ilişkilerden kaynaklı sorunlar, ekonomik problemler veya kayıplarla tetiklenen krizler yer alıyor. Göç ve sosyo-ekonomik krizler de intihar sebepleri arasında görülüyor.
“İntihar Önlenebilecek Bir Davranıştır”
Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, intihar oranlarının yüksekliğine rağmen intiharın önlenebilecek bir davranış olduğunun altını çiziyor. İntihar riskinin farkında olmanın, intiharı önlemede en kritik konu olduğu belirtilirken, ekonomik sıkıntılar, aile ilişkilerindeki problemler ve genetik yatkınlık gibi faktörler bir araya geldiğinde intihar girişimleri artırıyor.
Toplumda insanların intihara eğilimini artıran etkenlerin belirlenerek ortadan kaldırılması, intiharı ”birincil düzey önleme” hedefi olarak belirleniyor. İntiharın birincil düzeyde önlenmesinde toplum içerisinde intihar eğilimlerini azaltmak temel odak noktasını oluşturuyor. Çevresel risk etkenlerinin azaltılması ve kişisel gelişim fırsatlarının artırılması, sorunun çözümünde en önemli adım olarak görülüyor.
Tıbbi destek şart
İntihar düşüncesi ya da intihar planı olan kişilerin bir psikiyatri uzmanına yönlendirilmeleri ise büyük önem taşıyor. Diğer yandan intiharla ilgili söylemleri olan kişileri dikkatle dinlemek, onları desteklemeye çalışmak ve yanında olduğunuzu hissettirmek de intihar girişimini önlemede önemli bir adım olarak görülüyor.
Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’nde intiharın toplum ruh sağlığı sorunu olarak ele alınması ve intihar konusunda uzmanlar eşliğinde bilgilendirme yapılması konusunun önemini vurgulayarak farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Medyaya da görev düşüyor
Tüm kapsamlı intihar önleme projeleri içinde medyanın da önemli bir rolü bulunuyor. İntihar haberlerinin medyada ayrıntılı olarak yer alması, dramatize edilmesi, renkli görsel öğelerle sunulması, intiharın nedeni olarak herhangi bir sebep sunularak haberleştirilmesi, intihar riski olan bireyleri olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Medyanın intihar haberlerine mümkün olduğunca az yer vermesi ve haber yapılacak ise özendirme etkisi yaratmayacak, mümkün olan en yalın şekilde haber yapılması önemli rol oynuyor.
Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü