Ana Sayfa Tıp&Sağlık Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis Suppurativa

Doç. Dr. Fatma Pelin Özgen

Geçmeyen Sivilcelere Dikkat, Köpek Memesi Hastası Olabilirsiniz

-Hidradenitis suppurativa (HS) hastalığına tanı konulması, doğru uzmanlığa gidilmemesi durumunda 7 yıl gecikebiliyor.

-Koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, tekrarlayan hassas şişlikler veya akıntılı yaralar varsa bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor.

Her yıl tüm dünyada Haziran ayının ilk haftası Hidradenitis Suppurativa (HS) Fakındalık Haftası olarak kabul ediliyor. Halk arasında köpek memesi hastalığı olarak da bilinen HS, toplumda yaklaşık her 100 kişiden birinde görülüyor. Vücudun kendi bağışıklık sisteminde yaşanan problem ile ortaya çıkan ve basit bir sivilce ile başlayan HS’ye tanı konulması, doğru uzmanlığa gidilmemesi durumunda 7 yıl gecikebiliyor. HS hastalığı erken teşhis edilmezse süreç içerisinde sivilceler koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, hassas şişliklere ve akıntılı apselere dönüşüyor.

Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bu hastalıkla ilgili 7-12 Haziran HS Farkındalık Haftası kapsamında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Fatma Pelin Özgen önemli açıklamalarda bulundu.

“HS tanısı ortalama 7 yıl gecikebiliyor”

Doç. Dr. Fatma Pelin Özgen, hastaların utandıkları için doktora gitmekte geç kaldıklarının altını çizerek; “HS’nin oluşturduğu lezyonlar hastaların yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Basit bir sivilce aslında HS hastalığının başlangıcı olabiliyor. Hastalar çekindikleri için doktora gitmiyorlar ya da dermatoloji dışındaki branşlara başvurabiliyorlar. Bu nedenle HS tanısı ortalama 7 yıl gecikebiliyor” dedi. Hastaların şişliklerin oluştuğu bölgeleri çok iyi gözlemlemesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Fatma Pelin Özgen; son 6 ayda koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında iki veya daha fazla kez şişlik oluşuyorsa mutlaka bir dermatoloğa başvurmaları gerektiğinin altını çiziyor.

 

“HS, kadınlarda daha sık görülüyor”

Doç. Dr. Fatma Pelin Özgen, HS’nin genital bölge ve kasıklardaki lezyonların kadınlarda daha sık ortaya çıktığını ve hastalığın erkeklere göre kadınlarda 2 ile 5 kat daha fazla görüldüğünü belirtti. Ayrıca, birinci derece akrabalarında HS olanlarda bu hastalığın görülme ihtimalinin arttığını da dile getirdi.

“Aşırı kilo, sigara ve stres başta olmak üzere birçok risk faktörü hastalığı tetikleyebilir”

Doç. Dr. Fatma Pelin Özgen, “HS tanısı almış hastalar aşırı kilo, sigara ve stresten kaçınmalılar. Ayrıca lezyonların görüldüğü bölgelerin hijyenine de çok dikkat edilmeli. Rahat, çok sıkmayan giysiler giyilmeli ve kesinlikle sigara kullanılmamalıdır. Bu noktalara dikkat edildiğinde hastaların yaşam kalitesi artacaktır” diye konuştu.